Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă incertitudinea în Spania: Ce vor liberalii pentru a vota un guvern conservator

alegeri spania

Micul partid liberal spaniol Ciudadanos a cerut marţi o reformă a legii electorale şi măsuri împotriva corupţiei, două dintre condiţiile pe care le-a pus pentru a contribui la formarea unui viitor guvern de către conservatorul Mariano Rajoy, relatează AFP. "Dacă semnează, vom putea negocia", a declarat presei liderul Ciudadanos, Albert Rivera, după ce a prezentat cele şase condiţii fără de care partidul său nu va vota un al doilea guvern Rajoy.

Învingător în iunie în al doilea scrutin legislativ în termen de şase luni, cu 137 de mandate din 350, şeful guvernului spaniol la final de mandat Mariano Rajoy a acceptat să formeze noul cabinet. Dar pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului pentru un guvern minoritar, conservatorii ar avea nevoie cel puţin de abţinerea a 32 de deputaţi ai Ciudadanos şi a adversarilor săi tradiţionali din Partidul Socialist, care deţin 85 de mandate. Până în prezent, socialiştii afirmă că nu se vor abţine de la vot şi că vor vota împotrivă. Până acum, Ciudadanos nu a propus decât o abţinere de la vot, dar între timp a decis să negocieze un vot pozitiv pentru a debloca situaţia politică. Albert Rivera a subliniat că negocierile pe care ar urma să le înceapă miercuri cu Mariano Rajoy nu se referă decât la un eventual vot favorabil, "un acord de învestitură". "Nu vom discuta despre intrarea în guvern" împreună cu Partidul Popular (PP), a subliniat el.

Printre condiţiile prealabile puse de Rivera sunt o reformă a legii electorale, care defavorizează în prezent micile partide, crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind finanţarea ilegală a PP şi renunţarea la graţieri pentru condamnaţii pentru corupţie. Partidele din Spania nu au reuşit să formeze un guvern de la legislativele din decembrie şi în prezent Rajoy şi echipa sa nu fac decât să gestioneze afacerile curente, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.