Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contracandidații lui Benjamin Netanyahu la alegerile legislative şi-au exprimat dorinţa de "a se separa" de palestinieni

pbs.org
Benjamin Natanyahu

Principalii concurenţi ai prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu la alegerile legislative şi-au exprimat dorinţa de "a se separa" de palestinieni, fără a menţiona aşa-numita "soluţie cu două state" în programul lor făcut public miercuri, notează France Presse, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul! Reacție după decizia zilei

"Trebuie să progresăm în procesul de separare cu palestinienii, protejând în acelaşi timp fără concesii interesele de securitate ale statului Israel", declară lista "Albastru-Alb" condusă de fostul şef de Stat Major Benny Gantz în această platformă de 45 de pagini.

Însă programul listei "Albastru-Alb" nu furnizează nicio precizare despre modalităţile de "separare" cu palestinienii. El nu menţionează aşa-numita "soluţie cu două state", o formulă de referinţă pentru o mare parte a comunităţii internaţionale, în care un viitor stat palestinian ar coexista în pace cu Israelul.

O astfel de soluţie pare din ce în ce mai îndepărtată. Conducerea palestiniană recunoscută pe plan internaţional continuă să ceară crearea unui stat palestinian independent. Dar sprijinul pentru o soluţie cu două state a continuat să se erodeze în clasa politica israeliană, aminteşte AFP.

Lista "Albastru-Alb", considerată de centru-dreapta, este dată câştigătoare la alegerile legislative din 9 aprilie din punctul de vedere al numărului de locuri, în faţa Likud, partidul de dreapta al lui Netanyahu.

Dar sondajele actuale prezic mari dificultăţile pentru "Albastru-Alb" în formarea unei majorităţi guvernamentale.

Prim-ministrul în exerciţiu a subliniat în mod public riscurile legate de crearea unui stat palestinian dacă "Albastru-Alb" ajunge la putere, numindu-l în campania sa pe Benny Gantz drept o "stângă slabă".

"Albastru-alb" anticipează prezentarea - aşteptată după alegeri - propunerilor din partea administraţiei Trump pentru o reglementare între israelieni şi palestinieni.

Această stabileşte ca o condiţie de acceptare din partea sa că tot Ierusalimul, inclusiv partea de est anexată de Israel, să fie capitala statului israelian, o condiţie a priori inacceptabilă pentru palestinieni.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase şi pasionale probleme pentru o reglementare. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala statului la care aspiră.

O altă condiţie stabilită de "Albastru-Alb", de asemenea dură pentru a fi acceptată de palestinieni, este ca Valea Iordanului, inclusiv porţiunea ce se află în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, să fie "frontiera de securitate de est a Israelului" .

Israelul va păstra de asemenea blocuri mari de colonii în Cisiordania, declară "Albastru-Alb", fără să se pronunţe asupra altor implantări.

"Israelul trebuie să asigure o majoritate evreiască în Israel şi identitatea evreiască a statului Israel prin păstrarea blocurilor de implantări şi să permită o viaţă normală în toate locurile unde trăiesc israelienii", declară platforma.

Platoul Golan, anexat de Israel, va rămâne israelian, adaugă aceasta.

Două pagini sunt dedicate securităţii, conflictului israeliano-palestinian, Iranului sau Siriei, restul celor 45 de pagini se ocupă de economie, transporturi, sănătate sau probleme sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.