Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contraofensiva ucraineanaă – patru scenarii de atac: argumente pro și contra

atlanticcouncil.org
razboi ucraina

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, consideră că contraofensiva ucraineană a început deja. Însă acțiunile active ale forțelor armate ale Ucrainei sunt vizibile numai în apropiere de Bakhmut și seamănă, mai degrabă, cu atacuri locale, o operațiune de dezangajare a cartierelor semi-încercuite ale orașului, relatează publicația Meduza, care a oferit patru posibilități pentru contraofensiva ucraineană.

După primele succese, această "contraofensivă" a stagnat. Cu toate acestea, este probabil ca o ofensivă ucraineană majoră să înceapă în zilele următoare. Potrivit Kievului, aproximativ 20 de brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei și Gărzii Naționale au fost formate, instruite și înarmate special pentru acest lucru. Prin studierea surselor deschise, este imposibil să se determine exact unde va ataca Ucraina - și în ce scopuri. Cu toate acestea, rezultatul etapei actuale a războiului depinde de forma operațiunii.

Condițiile în care ar trebui să înceapă noua contraofensivă a armatei ucrainene sunt semnificativ diferite de cele în care s-a întâmplat cea anterioară.

La începutul toamnei 2022

Forțele Armate ale Ucrainei au avut o superioritate numerică serioasă față de armata rusă, care a suferit pierderi grele în primele șase luni ale războiului și nu a fost alimentată cu mobilizare.

În primăvara anului 2023

Trupele ruse au încheiat prima etapă de mobilizare. Este adevărat că unele unități noi au intrat deja în luptă și au suferit pierderi de forță de muncă și echipamente; în ofensivă, nu s-au arătat în cel mai bun mod.

Noile formațiuni ale Forțelor Armate ale Ucrainei, formate în principal și din cele mobilizate, nu au fost încă testate în luptă, iar adevărata lor forță nu este clară. Între timp, spre deosebire de toamna lui 2022, ei vor trebui să treacă prin apărarea pregătită a trupelor rusești. Deci, în direcția potențial principală a atacului ucrainean din regiunea Zaporojie, după cum rezultă din imaginile din satelit, există până la șase linii de apărare cu tranșee, poziții de tragere pe termen lung, obstacole antitanc și câmpuri minate. Aceleași poziții au fost create de Rusia în nord - în zona Svatove și Kreminna din regiunea Lugansk, precum și în partea din spate a grupului care avansează pe Bakhmut.

Probabil, aceste linii de apărare sunt gata să fie ocupate de rezerve rusești antrenate. Iar aviația rusă, care a primit noi muniții masive ghidate și cu rază lungă de acțiune în primăvară, este gata să lovească trupele ucrainene care avansează.

Politica

Un alt factor important în pregătirea ofensivei este politica: comandamentul ucrainean nu își poate permite să eșueze, deoarece se presupune că acest lucru amenință să reducă sprijinul occidental pentru Ucraina. Astfel, forțele armate ale Ucrainei trebuie, dacă nu să învingă armata rusă, atunci să elibereze în mod necesar teritorii vaste.

Cu toate acestea, forțele armate ale Ucrainei pot depăși aceste dificultăți: în viitoarea operațiune, ele încă se bazează pe cea mai bună calitate a comenzii și controlului și pe un plan operațional bun. Importanța planului de operare este demonstrată de evenimentele din toamna anului trecut, când comandamentul ucrainean a reușit să-l înșele pe cel rus. Acesta a anunțat în avans un atac asupra Hersonului, unde forțele armate ruse au trimis rezerve din alte sectoare ale frontului. Ofensiva de pe malul drept al Niprului a început la sfârșitul lunii august și la început nu a mers foarte bine (tocmai din cauza prezenței rezervelor rusești sub formă de unități aeriene pregătite pentru luptă). Dar forțele armate ale Ucrainei au dat o nouă lovitură - pozițiilor slăbite ale rușilor din regiunea Harkov.

Ce vrea Ucraina să realizeze?

Forma și direcția ofensivei depind, evident, de obiectivele politice ale Kievului. Există două dintre ele:

  1. Pozitiv: eliberați cât mai mult teritoriu posibil.
  2. Negativ: Nepermițând Kremlinului să se apropie nici măcar de ceea ce poate numi "Victorie".

Din obiectivele politice ale Ucrainei urmează armata, inclusiv alegerea direcției atacului principal. Este posibil să fie atacuri în trei zone:

Sud

Aici frontul se întinde de la Delta Niprului până la Vuhledar în regiunea Donețk. Forțele armate ale Ucrainei ar putea încerca să taie apărarea rusă încercând să pătrundă în Marea Azov; sau să încerce să pătrundă direct în zona din Crimeea pentru a începe pregătirile pentru un posibil atac asupra Crimeei.

Donbass

Este puțin probabil ca forțele armate ale Ucrainei să îndrăznească să atace direct Donețkul și orașele sale satelit: acest lucru ar putea duce la bătălii urbane istovitoare. Dar ar putea încerca să învingă gruparea Wagner din zona Bakhmut și a forțelor rusești și până între Donețk și Lugansk. De asemenea, să înceapă din Vuhledar în direcția Volnovakha - și să acopere Donețkul din sud-vest. Comandamentul ucrainean a încercat să efectueze o operațiune similară în vara anului 2014, dar nu a putut să o pună capăt.

Nord

Aici forțele armate ale Ucrainei ar putea încerca să finalizeze ceea ce nu au reușit să facă în toamna anului 2022 - să elibereze Kreminna și Svatove. După aceea, pot continua să avanseze în direcția aglomerării Severodonetsk-Lysychansk, pierdută de trupele ucrainene vara trecută, iar în viitor - la Starobilsk și Lugansk.

Direcția sudică va elibera mai multe teritorii, adică se va aduce mai aproape de atingerea unui obiectiv pozitiv; nord și centru - mai degrabă, poate fi folosit pentru a atinge un obiectiv negativ: fără Donbass, va fi dificil pentru Kremlin să-și proclame "victoria".

Cum ar putea arăta o ofensivă ucraineană?

Există mai multe opțiuni. Fiecare are argumente pro și contra.

Scenariul 1. Ofensivă pentru Istmul* Crimeii

(Istm: fâșie îngustă de pământ care leagă două continente sau o peninsulă de un continent și care separă două mări sau două golfuri, cf. Dex).

Forțele armate ale Ucrainei pot da lovitura principală în vestul regiunii Zaporoje și în estul regiunii Herson - direct în direcția Crimeei. Ca un atac auxiliar, forțele armate ale Ucrainei pot forța Niprul cu atacuri relativ mari. În formă, o astfel de ofensivă este similară cu operațiunea din regiunea Harkov din toamna anului 2022: acolo, lovitura principală a fost livrată la Balakliya de-a lungul frontului în direcția Kupyansk, iar cea auxiliară a fost peste râul Siverskyi Doneț lângă Svyatohirsk. Ca urmare, grupul rus a fost amenințat cu încercuirea și s-a retras. Mai târziu, unități ale forțelor armate ale Ucrainei, care au traversat Donețul Seversky, au capturat un important nod rutier Liman.

În ceea ce privește realitățile de astăzi, planul poate include o descoperire a apărării ruse de la Orekhov în regiunea Zaporoje și crearea mai multor capete de pod pe Nipru pentru a destabiliza spatele grupului rusesc și a devia rezervele.

Argumente pro. Dacă vor avea succes, Forțele Armate ale Ucrainei pot opri complet aprovizionarea trupelor rusești din Crimeea, pot elibera Melitopol și cea mai mare centrală nucleară Zaporoje din Europa din orașul Energodar și, de asemenea, pot împinge trupele rusești departe de linia avantajoasă de apărare de-a lungul Niprului. În plus, în această direcție, forțele armate ale Ucrainei au cele mai mari șanse de a neutraliza aviația rusă: Marea Britanie și Franța, care au furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, i-au interzis să atace ținte din interiorul Rusiei (inclusiv aerodromuri militare) - dar nu și în Crimeea. Și aviația se află acolo, sprijinind trupele din regiunea Herson și din vestul Zaporozhye.

Contra. În zona Orekhov și în apropierea Niprului, în regiunea Zaporoje, Forțele Armate ale Rusiei au creat cele mai puternice linii de apărare eșalonate. Evident, în această direcție, comandamentul rus se așteaptă la principala lovitură a forțelor armate ale Ucrainei. Este mult mai dificil să traversezi Niprul decât Donețul Seversky: malul stâng al râului este foarte mlăștinos, va fi extrem de dificil să aprovizionezi capete de pod pe el. Lățimea râului este de aproximativ un kilometru, nu mai există poduri pe el în această zonă, iar în primăvară s-a vărsat și el.

Scenariul 2. Ofensivă în Marea Azov

Trupele ucrainene pot da lovitura principală în direcția Mariupol și Berdyansk. În cazul accesului în Marea Azov, forțele armate ale Ucrainei vor putea să spargă "podul terestru" care leagă regiunea Rostov a Rusiei de Crimeea, să oprească transportul maritim rusesc în Marea Azov și să câștige poziții pentru atacuri cu rachete asupra țintelor din Crimeea cu rachete americane Himars, cu rachete cu lansare multiplă.

Argumente pro. Pe lângă îmbunătățirile strategice descrise mai sus, Kievul poate atinge și un obiectiv politic (și chiar simbolic) important dacă eliberează Mariupol. În plus, forțele armate ale Ucrainei vor fi eliberate de pericolul unei descoperiri a trupelor rusești la vest de Donețk (în Maryinka și Vuhledar) - ceea ce înseamnă că vor face "victoria" Kremlinului de neatins.

Contra. Forțele armate ale Federației Ruse au pregătit linii puternice de apărare în apropiere de Huliaipole și Velyka Novosilka, de unde poate fi așteptată principala lovitură a forțelor armate ale Ucrainei. Rezervele rusești au fost reperate în zona Mariupol. În cazul unei ofensive prin Volnovakha, trupele ucrainene ar trebui să fie întotdeauna precaute de contraatacurile forțelor armate ale Rusiei din Donețk, unde rezervele suplimentare pot fi transferate cu ușurință (inclusiv în cel mai convenabil mod - pe calea ferată). În plus, va fi dificil pentru forțele armate ale Ucrainei să dezactiveze bazele aeriene din Taganrog și Yeysk, unde se află mari forțe de aviație rusești.

Scenariul 3. O serie de ofensive de-a lungul întregului front

Teoretic, forțele armate ale Ucrainei pot lua un exemplu de la comandamentul rus și, în loc de una sau mai multe atacuri puternice, pot organiza o serie de mici ofensive în diferite sectoare ale frontului, de la granița cu regiunea Bryansk până la Nipru lângă Herson.

Argumente pro. Principalul avantaj este imposibilitatea unui mare eșec al ofensivei. Evident, în unele zone, forțele armate ale Ucrainei vor avea succes local (acest lucru este demonstrat și de bătăliile de pe flancurile de lângă Bakhmut, unde comandamentul rus nu a trimis cele mai pregătite trupe de luptă pentru a ajuta trupele Wagner). În cazul în care succesul primelor lovituri va fi evident, pot încerca să-l dezvolte. Cu această formă de ofensivă, este dificil pentru inamic să-și concentreze rezervele și să le manevreze (acestea vor trebui distribuite în diferite zone; forțele armate ale Ucrainei s-au confruntat, de asemenea, cu această problemă în timpul ofensivei de iarnă a Forțelor Armate ale Rusiei). În plus, micile atacuri ale forțelor mai multor brigăzi sunt mult mai ușor de controlat decât ofensivele forțelor mari în întreaga direcție operațională.

Contra. După cum a arătat exemplul ofensivei rusești de iarnă, cu această formă de operare, în loc de un mare eșec, mai multe mici sunt posibile. Și pentru a dezvolta succese acolo unde vor fi, atacatorul poate să nu aibă suficientă putere. Acest lucru este cu atât mai important în contextul superiorității forțelor armate ale Rusiei în artilerie și aviație. În plus, brigăzile nou create ale forțelor armate ale Ucrainei în componența lor sunt în mod clar destinate operațiunilor de manevră (adică pentru lovituri rapide în spatele liniilor inamice), care sunt posibile numai după o descoperire în apărare. În timpul războiului, comanda forțelor armate ale Ucrainei a arătat că tocmai astfel de acțiuni care vizează întreruperea aprovizionării forțelor armate ale Rusiei stau la baza strategiei sale. Acest lucru nu se poate face cu o serie de lovituri mici: ar putea încerca doar să poarte inamicul (dar cu riscul de se epuiza - ceea ce a pățit armata rusă în această iarnă).

Scenariul 4. Ofensivă în două etape

Forțele armate ale Ucrainei ar putea încerca să repete forma operațiunii din toamna anului trecut. Apoi (după cum se spunea mai sus) în prima etapă, armata ucraineană a lovit mai întâi în regiunea Herson, atrăgând aproape toate rezervele forțelor armate Rusiei în această direcție, apoi a transferat rapid un grup puternic de trupe în apropiere de Balakliya și Chuhuiv, care a rupt apărarea rusă în regiunea Harkov la adâncime maximă. Comandamentul rus nu a avut rezerve pentru a opri această ofensivă. El a trebuit să retragă trupele din Izyum care amenințaseră anterior să pătrundă în partea controlată de Ucraina a Donbasului din nord.

Acum, forțele armate ale Ucrainei pot schimba secvența: prima lovitură în nordul regiunilor Donețk și Lugansk, iar apoi, când comandamentul rus folosește rezerve pentru a-l respinge, atacă la Zaporoje (conform scenariilor 1 sau 2). În acest caz, contraatacurile forțelor armate ale Ucrainei de lângă Bakhmut săptămâna trecută pot fi considerate cu adevărat începutul unei contraofensive general ucrainene. Ne putem aștepta la activarea forțelor armate ale Ucrainei de-a lungul întregii linii de front de la Kreminna și Svatovo în nord până la Toretsk în centrul Donbasului. Chiar dacă prima etapă nu aduce un succes evident, după atacul de la Zaporoje, este posibil să se revină la finalizarea ofensivei în regiunile Lugansk și Donețk (așa cum a fost cazul în toamnă cu a doua fază - reușită - a ofensivei ucrainene asupra Hersonului).

Argumente pro. Această formă de ofensivă a dat rezultate în toamnă. Acesta permite utilizarea nu numai a noilor brigăzi create de Ucraina în timpul iernii, ci și a celor "vechi", care sunt acum în apropiere de Bakhmut (vor trebui consolidate). Probabil, atacurile de lângă Bakhmut, Soledar și Kreminna, unde aproape toate puținele succese ale Forțelor Armate ale Rusiei au fost obținute în timpul ofensivei de iarnă, vor forța cu adevărat comandamentul rus să folosească rezerve: cel mai probabil nu își poate permite să piardă după ce a fost depus pe atât de mult efort și sacrificiu în ultimele luni. În cele din urmă, în zona Bakhmut și Soledar, forțele ruse nu au avut timp să creeze fortificații puternice (în acest sector al frontului se află în spatele adânc în zona Popasna și Lysychansk).

Contra. Este puțin probabil ca comandamentul rus să repete greșelile căderii, slăbind frontul în alte sectoare pentru a respinge ofensiva de lângă Bakhmut și Soledar. Probabil, și acest lucru poate fi văzut din date deschise fragmentare, Forțele Armate ale Rusiei au format rezerve în toate zonele periculoase. Astfel, unitățile care au participat anterior la bătăliile de lângă Svatovo și Vuhledar, dar au fost retrase să se odihnească la începutul primăverii, sosesc acum în apropiere de Bakhmut. Transferul trupelor de la Zaporoje nu a fost încă înregistrat. În plus, ofensivele rusești în zonele urbanizate din Donbas au arătat că această zonă este propice apărării. Între timp, trupa Wagner, în ciuda contraatacurilor ucrainene, finalizează capturarea Bakhmutului, ale cărui clădiri rezidențiale și clădiri industriale (împreună cu Soledar) pot deveni cetăți ale apărării rusești în această direcție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.