Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Control total - Vladimir Putin vrea să deconecteze Rusia de la rețelele mondiale de internet

Vladimir Putin

Statul rus poate dispune, începând de vineri, să deconecteze ţara de la reţelele de internet mondiale, în virtutea unei legi promulgate de preşedintele Vladimir Putin, transmite dpa potrivit Agerpres.

Guvernul de la Moscova intenţionează să creeze infrastructura necesară pentru o reţea de internet suverană, considerată un instrument necesar împotriva atacurilor cibernetice din străinătate.

Criticii consideră această măsură drept un pas către intensificarea cenzurii din Rusia.

''Este prima când când statul dispune de control tehnic deplin asupra internetului'', a explicat expertul rus Aleksandr Isavnin, membru al organizaţiei anticenzură Roskomsvoboda.

Vezi si: Prima absență oficială la învestirea guvernului Ludovic Orban

El a adăugat că statul rus poate exercita control direct în domeniile unde companiile furnizoare de internet ruse au operat în condiţii de liberă concurenţă.

Traficul de internet din Rusia va fi orientat prin hub-uri în interiorul ţării, în acest scop fiind necesară construirea infrastructurii aferente. Furnizorii de internet trebuie să instaleze echipamentul necesar pentru a desfăşura această tranziţie.

Organizaţii precum 'Reporteri Fără Frontiere' (RSF) au atenţionat că măsurile respective servesc la creşterea cenzurii asupra internetului şi astfel ele încalcă libertăţile fundamentale.

Numeroase website-uri ale opoziţiei politice din Rusia au fost deja blocate şi mulţi ruşi se tem că ţara lor va deveni izolată digital şi supravegheată tot mai mult de serviciile secrete ruse.

Mii de persoane au demonstrat împotriva acestei legi, promulgate de preşedintele Putin în luna mai. Conducerea ţării a respins însă toate criticile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia nu intenţionează să se deconecteze de la internet, dar se pregăteşte pentru eventualitatea în care Occidentul ar putea să o deconecteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.