Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONTROVERSE majore în Croația după ce președintele a pozat cu un drapel al fasciștilor croați

facebook.com
kolinda ustas

Preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a pozat în timpul unei vizite recente în Canada lângă un drapel cu stema ustaşilor - regimul pro-nazist croat din perioada celui de-al doilea război mondial, arăta sâmbătă presa croată, potrivit Agerpres.

Vezi și: Victor Ciutacu: Am informații că se pregătește o ARESTARE spectaculoasă din PSD

Vezi și: Liviu Dragnea face o DEZVĂLUIRE MAJORĂ: procurorii au intrat peste tehnocrați

Potrivit AFP, subiectul a provocat controverse aprinse, inclusiv în reţelele sociale, deşi preşedinţia de la Zagreb a afirmat că nu există motive de polemică. 

Fotografia a fost publicată de un croat stabilit în Canada, pe pagina sa de Facebook. Grabar-Kitarovici, alături de alte persoane, a pozat în faţa drapelului cu 25 de pătrate albe şi roşii, modelul sub care ustaşii au ucis mii de sârbi, evrei, romi şi militanţi anti-fascişti. Diferenţa faţă de drapelul Croaţiei ca parte a Iugoslaviei postbelice este ordinea culorilor - alb în stânga sus la ustaşi, roşu după război. 

Modelul care începe cu un pătrat roşu a fost stabilit prin lege în 1990. Înainte de destrămarea Iugoslaviei, se utilizau ambele versiuni. 

Tihomir Janjicek, cel care a publicat fotografia preşedintei a doua zi după vizita acesteia în Canada, susţine că ea şi-ar fi dat personal acordul pentru folosirea drapelului respectiv. Janjicek a salutat "spiritul croat autentic" al şefei statului. 

Preşedinţia a reamintit că şefa statului s-a pronunţat clar, în repetate rânduri, asupra regimului ustaşilor. 

Kolinda Grabar-Kitarovic este preşedinta Croaţiei din 2015, ca reprezentantă a partidului conservator HDZ. Fostul guvern al acestui partid, care şi-a încheiat mandatul în iunie anul acesta, a fost acuzat că tolerează ascensiunea extremei drepte, care cultivă nostalgia faţă de ustaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.