Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse puternice ]n Polonia în legătură cu intenţia guvernului de a se retrage din tratatul privind violenţa domestică

romanialibera.ro
krs polonia

Planul guvernului din Polonia de a părăsi tratatul european pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice domină dezbaterea publică şi scoate în evidenţă disensiunile din societate şi chiar din cadrul guvernului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a înaintat oficial luni o moţiune cu Ministerul Familiei, Muncii şi Politicii Sociale pentru retragerea din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei, pe care Polonia a ratificat-o în 2015.

Potrivit lui Ziobro şi a altor membri ai facţiunii radicale din coaliţia de guvernământ din Polonia, scopul real al Convenţiei este mai degrabă de a promova "ideologia de gen", şi nu de a combate violenţa domestică.

Critici precum Ziobro susţin că documentul este un atac la adresa instituţiei familiei şi căsătoriei şi resping ceea ce ei consideră a fi sugestia că violenţa domestică ar fi legată de religie.

Unul dintre articolele Convenţiei îi obligă pe semnatari să "garanteze că obiceiurile, cultura, religia, tradiţia şi aşa-numita 'onoare' nu sunt folosite ca justificare pentru vreun act de violenţă".

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 97: S-a deschis cel mai mare bordel politic, la Capitală

"Nu putem permite să fie introdusă o ideologie sub acoperirea protejării drepturilor persoanelor care suferă violenţe", a declarat ministrul adjunct al Justiţiei, Michal Wojcik, la postul de televiziune TVN24.

Potrivit lui Ziobro, Polonia este una dintre ţările care oferă cele mai bune standarde de protecţie a victimelor violenţei domestice, mai bune decât cele incluse în document.

Planurile de retragere din Convenţie au dus vineri la proteste de stradă în mai multe oraşe din Polonia şi au stârnit îngrijorări la Consiliul Europei.

"Părăsirea Convenţiei de la Istanbul ar fi extrem de regretabilă şi un pas uriaş înapoi în privinţa protejării femeilor împotriva violenţei în Europa", a spus secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, citată pe site-ul instituţiei.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a precizat într-un comunicat transmis luni seară că anunţul iniţierii procedurii de retragere este motiv de "îngrijorare serioasă".

"Regretăm interpretările eronate şi dezinformarea deliberată în legătură cu scopurile Convenţiei de la Istanbul şi folosirea lor pentru obiective ideologice înguste", au scris oficiali ai APCE.

Grupul parlamentar al Stângii din Polonia va încerca să intermedieze o întâlnire cu Prjcinovic Buric şi premierul Mateusz Morawiecki pentru a preveni "această măsură groaznică de retragere din Convenţie şi de a lăsa Polonia fără protecţie internaţională împotriva violenţei", a declarat pentru agenţia de ştiri PAP deputata de stânga Wanda Nowicka.

Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, din partea Platformei Civice, partid de centru, a spus că planul Ministerului Justiţiei este "scandalos" şi "un alt atac al guvernului împotriva drepturilor femeilor".

Comisia Europeană a reacţionat la rândul său. Potrivit unui purtător de cuvânt al CE, Jahnz Adalbert, Bruxellesul reiterează că adeziunea UE la Convenţie rămâne o prioritate.

Planul lui Ziobro mai trebuie aprobat de întregul guvern.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Michal Dworczyk, a declarat luni că guvernul mai trebuie să ia o decizie "oficială şi neechivocă" privind retragerea din Convenţie.

"Reacţiile emoţionale ale unor grupuri sunt cu siguranţă premature", a declarat un purtător de cuvânt al partidului naţional-conservator de guvernământ Lege şi Justiţiei, Radoslaw Fogiel, adăugând că nu există nicio acceptare "pentru vreo formă de violenţă, în special asupra femeilor sau copiilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.