Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Convenție între Vladimir Putin și premierul nipon. Ce au decis cei doi

Vladimir Putin si Shinzo Abe

Premierul nipon Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni asupra unor noi detalii privind activităţile economice comune ale celor două ţări pe un grup de insule aflate în dispută, dar nu au înregistrat progrese semnificative în chestiuni teritoriale, relatează Kyodo. 

Într-o conferinţă de presă după întâlnirea desfăşurată la Vladivisotok, Abe şi-a reiterat angajamentul de a încheia cu Rusia un tratat de pace care să marcheze finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, document care nu a fost semnat până acum între cele două ţări din cauza neînţelegerilor legate de insulele cunoscute în Japonia drept Teritoriile de Nord şi în Rusia drept Kurilele de Sud, potrivit agerpres.ro.

"Voi continua să depun cele mai intense eforturi împreună cu preşedintele Putin pentru a reglementa această problemă", a declarat premierul nipon. Totuşi, atât el cât şi liderul de la Kremlin au admis că problema insulelor va fi greu de soluţionat într-un viitor apropiat.

Citește și Vladimir Putin, mișcare de forță fără precedent: Rusia lansează cele mai mari manevre militare din istoria sa

În perspectiva reglementării disputei, Japonia încearcă să construiască o relaţie de încredere între cele două ţări prin activităţi economice, iar Rusia vizează la rândul ei să atragă investiţii japoneze în Extremul orient rus, bogat în resurse, dar subdezvoltat. 

Shinzo Abe a menţionat că a aprobat, împreună cu Vladimir Putin, o foaie de parcurs în vederea realizării activităţilor planificate pe insule în cinci domenii convenite anul trecut tot la Vladivostok, între care acvacultură şi turism. El a mai spus că Tokyo şi Moscova vor desfăşura în zonă misiuni economice, fapt care nu a fost posibil anul trecut din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Citește și Premierul japonez Shinzo Abe a promis să reformeze Constituţia pacifistă a ţării dacă va câștiga un nou mandat

Anexate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kurilele de Sud, denumite Teritoriile din Nord de Japonia (Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai) fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, însă sunt revendicate de Japonia. 

Summitul Abe-Putin survine înaintea unor ample exerciţii militare ruse în Extremul orient rus şi în Siberia, despre care Moscova a explicat că nu se vor derula pe insulele contestate. 

Premierul japonez şi preşedintele rus şi-au confirmat totodată luni strânsa cooperare în vederea denuclearizării Coreei de Nord, înainte de cel de-al treilea summit dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzut pentru 18-20 septembrie.

Citește și Situație TENSIONATĂ în Rusia: Aproape 300 de persoane care protestau față de reformei sistemului de pensii au fost reținute

Abe şi Putin s-au întâlnit înainte de debutul Forumului Economic Estic (11-13 septembrie), desfăşurat începând din 2015 la iniţiativa liderului de la Kremlin pentru a atrage investiţii în regiunea Extremului Orient rus. Pe parcursul celor patru zile ale vizitei sale la Vladivostok, premierul nipon mai are prevăzute întâlniri separate, între alţii, cu preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul sud-coreean Lee Nak Yon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.