Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cooperarea dintre Israel şi Azerbaidjan provoacă proteste din partea ministrului iranian de externe

israel iran israel

Iranul s-a declarat miercuri ''foarte preocupat'' de ''prezenţa sionistă'' în Caucaz în contextul tensiunilor regionale şi i-a reproşat vecinului său Azerbaidjan cooperarea crescândă cu Israelul, relatează AFP.

''Cu siguranţă nu vom tolera schimbări geopolitice şi schimbări de hărţi în Caucaz şi suntem foarte preocupaţi de prezenţa teroriştilor şi a sioniştilor în această regiune'', a declarat în timpul unei vizite la Moscova ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Relaţiile tradiţional bune dintre Azerbaidjan şi Iran cunosc de săptămâna trecută tensiuni, pe fondul intensificării legăturilor dintre Azerbaidjan şi Israel, principalul inamic al Teheranului şi unul dintre primii furnizori de armament ai armatei azere.

Teheranul reproşează de asemenea Azerbaidjanului că a autorizat prezenţa militarilor israelieni pe teritoriul său la frontiera cu Iran, în timp ce armata iraniană desfăşura manevre în zonă, acuzaţii dezminţite de guvernul de la Baku, care le-a calificat drept ''nefondate'' şi a promis că ele ''nu vor rămâne fără răspuns''.

Relaţiile dintre Teheran şi Baku mai sunt afectate şi de o decizie a guvernului azer de a impune taxe vamale camioanelor iraniene aflate în tranzit, precum şi de închiderea de către autorităţile azere a unei moschei ce are legături cu ghidul suprem iranian, măsură justificată oficial de înmulţirea cazurilor de COVID-19.

După ce Iranul şi-a închis marţi spaţiul aerian pentru avioanele de transport ale armatei azere, Azerbaidjanul a fost nevoit să folosească spaţiul aerian al Armeniei rivale pentru legăturile cu enclava Nahicevan, situată între Armenia şi Azerbaidjan.

Pe de altă parte, ministrul de externe iranian şi-a exprimat la Moscova speranţa într-o reluare în curând a negocierilor asupra dosarului nuclear, suspendate din luna iunie. ''Am pus accentul asupra finalizării în prezent a negocierilor pe acest subiect şi că foarte curând vom relansa negocierile la Viena'', a declarat ministrul Hossein Amir-Abdollahian, potrivit Agerpres.ro.

Omologul său rus Serghei Lavrov a asigurat în acest timp că Iranul ''este pregătit'' pentru reluarea negocierilor şi a apreciat că de acum înainte ''comunitatea internaţională aşteaptă din partea SUA revenirea la legalitatea acordului nuclear şi anularea restricţiilor ilegale care vizează'' Teheranul.

După retragerea SUA din acordul nuclear decisă în 2018 de fostul preşedinte Donald Trump şi reinstituirea sancţiunilor americane, Iranul şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în acest acord. Printre măsurile decise astfel Teheranul a restrâns în februarie accesul inspectorilor AIEA la unele dintre instalaţiile sale nucleare. Un compromis pentru continuarea supravegherii într-o anumită măsură a fost găsit, dar acesta a expirat în luna iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.