Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia consideră 'fără fundament juridic' sesizarea Curtii de Justiţie a UE de către Bruxelles în privinţa reformelor sale judiciare

romanialibera.ro
krs polonia

Sesizarea înaintată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva Poloniei pentru presupuse încălcări ale independenţei justiţiei prin reformele judiciare adoptate "nu are niciun fundament juridic şi factual", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Mueller, relatează AFP şi DPA, potrivit AGERPRES.

"Sesizarea adresată CJUE de către CE nu are niciun fundament juridic, iar reglementările legate de administrarea justiţiei aparţin exclusiv de domeniul naţional", a scris purtătorul de cuvânt pe Twitter.

Aceasta "rezultă direct din Constituţia Republicii Polone şi din tratatele UE. Reglementările din Polonia nu diferă de standardele în vigoare în UE", a adăugat el.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Luni, premierul Mateusz Morawiecki a cerut Tribunalului Constituţional să statueze superioritatea Constituţiei poloneze asupra legislaţiei comunitare.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a sesizat din nou CJUE în legătură cu reformele sistemului judiciar din Polonia, de această dată fiind vizată o lege intrată în vigoare în 14 februarie 2020 şi considerată ca afectând independenţa judecătorilor.

"Comisia consideră că legislaţia contestată încalcă independenţa judiciară în Polonia şi este incompatibilă cu primatul dreptului european", a declarat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, în faţa presei.

Executivul european a cerut astfel CJUE să ia "măsuri provizorii", în special să suspende deciziiile camerei disciplinare a Curţii Supreme a Poloniei privind ridicarea imunităţii judecătorilor, a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.