Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COP27: Discuţiile cruciale privind clima au intrat în a doua și ultima lor săptămână

incalzire globala

Discuţiile cruciale privind clima, aflate în desfăşurare în Egipt, au intrat luni în a doua şi ultima lor săptămână, pe fondul unor aşteptări scăzute privind obţinerea de progrese în ceea ce priveşte limitarea încălzirii globale, notează DPA.

O problemă spinoasă aflată în centrul acestei conferinţe, cunoscute drept "COP27", priveşte plata despăgubirilor pentru daunele provocate de schimbările climatice în regiunile sărace, potrivit Agerpres.

Delegaţii conferinţei, care se desfăşoară în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh până vineri, au convenit să plaseze pentru prima dată pe ordinea de zi această problemă, cunoscută drept finanţarea pierderilor şi pagubelor.

Ţările în curs de dezvoltare fac de mult timp presiuni pentru crearea unui mecanism financiar pentru abordarea daunelor provocate de climă în ţările sărace. Cu toate acestea, organizaţia internaţională de mediu Greenpeace susţine că mai multe ţări bogate, printre care SUA şi Marea Britanie, blochează progresele înregistrate în cadrul COP27 în ceea ce priveşte crearea unui mecanism pentru pierderi şi daune.

Aceste din urmă ţări "folosesc în mod constant tactici de amânare" pentru a se asigura că nu se va ajunge la un acord pe această temă până cel puţin în 2024, a adăugat organizaţia.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, declarase anterior liderilor lumii că obţinerea de rezultate concrete în ceea ce priveşte această problemă reprezintă un "test decisiv" al angajamentului guvernelor faţă de succesul COP27.

Reprezentanţi din aproximativ 200 de ţări dezbat la COP27 despre cum mai poate fi limitată încălzirea globală şi cum pot fi finanţate daunele provocate de schimbările climatice.

Militanţii pro-mediu şi-au intensificat presiunile asupra negociatorilor pentru luarea de măsuri tangibile în vederea combaterii schimbărilor climatice, inclusiv o oprire a finanţării combustibililor fosili.

Invazia Ucrainei de către Rusia a crescut puternic, printre altele, preţurile la energie, ceea ce a determinat mai multe naţiuni să îşi reconsidere politicile energetice şi să reactiveze centralele electrice pe bază de cărbune.

COP27 are loc în urma unor dezastre naturale, printre care inundaţii, valuri de căldură şi secete, care au avut un impact uriaş asupra vieţii şi a mijloacelor de subzistenţă ale persoanelor din întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.