Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copii romi din Blaj, în audienţă la Papa Francisc: Suveranul Pontif a primit un toiag din cupru și fier

vaticannews
papa francisc

Mai mulţi copii de etnie romă din Blaj, care frecventează biserica greco-catolică vizitată de Papa Francisc în iunie 2019, au fost primiţi vineri de Suveranul Pontif la Vatican, în cadrul unei audienţe private, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Audienţa a avut loc în Biblioteca privată a Palatului Apostolic din Vatican. În cadrul întâlnirii, după un cântec intonat de copii, preotul Ioan Hoca i-a exprimat Papei bucuria revederii şi i-a mulţumit pentru grija şi atenţia pe care o manifestă faţă de comunităţile rome.

"A urmat un dialog între Sfântul Părinte şi copii, iar apoi cei prezenţi au recitat în limba italiană Ave Maria (Născătoare de Dumnezeu), după care Suveranul Pontif le-a împărtăşit binecuvântarea sa", se precizează în comunicat.

La finalul audienţei, copiii i-au dăruit Papei câteva cadouri specifice, respectiv o căldăruşă şi un mătăuz, o cruce din cupru inscripţionată cu data vizitei sale în cartierul Barbu Lăutaru, 2 iunie 2019, un album aniversar care prezintă în imagini această vizită, precum şi un desen realizat de ei.

Copiii i-au mai dăruit Papei şi un toiag arhieresc, confecţionat din cupru şi fier, o sinteză a istoriei şi a tradiţiilor culturale ale romilor.

"Crucea este realizată din trei fire de metal, împletite, fire care se întrepătrund spre vârful crucii, contopindu-se într-un singur element. În partea centrală a toiagului a fost simbolizată figura Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul spiritual al comunităţii, care îi cuprinde în mantia sa pe fiii acestei Parohii. Pe spatele mantiei au fost inscripţionate cuvintele rostite de Sfântul Părinte pe 2 iunie 2019: 'Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele'", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, unul dintre copiii întâlniţi de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani la Blaj, David, în vârstă de opt ani, neputându-se deplasa la Roma din motive de sănătate, i-a trimis Papei o scrisoare însoţită de o fotografie, în care i-a scris, printre altele, "Roagă-te pentru mine, iar eu mă voi ruga pentru tine".

Copiii din Parohia Greco-Catolică Blaj III - Barbu Lăutaru se află la Roma în perioada 9-11 iunie.

Prezent în 2 iunie 2019 la Blaj, Papa Francisc s-a întâlnit şi cu romii din cartierul "Barbu Lăutaru", prilej cu care Suveranul Pontif a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost ''maltrataţi'', ''segregaţi'' sau priviţi ''într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel''.

Biserica respectivă a fost, construită pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul unde locuieşte cea mai mare parte din comunitatea romă din Blaj ce reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.