Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copiii fără acte de identitate vor avea acces la sistemul educațional! Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii

CNMR
copii scoala elevi

Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea prin care copiii fără acte de indentitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor demara procesul de înregistrare și eliberare a unui certificat și cod numeric personal.

„Inițiativa legislativă depusă de către deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice, prin care se solicită accesul la educație pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de Președintele României prin decretul nr. 833/2019. Propunerea legislativă a fost cumulată cu alte modificări privind Legea Educației Naționale nr 1/2011, printre care reducerea numărului de ore pentru elevi și legea pentru combaterea bullying-ului în școli, însă pachetul de legi a fost inițial respins de către Președinte, în ianuarie 2019, motivația fiind exclusiv legată de reducerea numărului de ore”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului USR Oana Bîzgan.

Citește și: Cristian Hostiuc, provocare pentru Iohannis și Dăncilă: 13 întrebări la care ar trebui să răspundă prezidențiabilii

Inițiatorul proiectului, Oana Bîzgan, a transmis că peste 10.000 de copii se află în imposibilitatea de a putea fi înscriși în sistemul educațional, din cauza lipsei actelor de identitate, ceea ce ar putea duce la sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane

„Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. Estimativ peste 10000 de copii se află în această situație. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal. Dreptul la educație este garantat tuturor copiilor din țara noastră, atât prin Constituție cât și prin Convențiile internaționale la care România este parte, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite. Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane”, a afirmat deputatul USR.

La rândul său, deputatul PNL Mara Mareș a spus că statul trebuie să corecteze situația discriminatoare.

„Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la școală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viață", a motivat deputatul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.