DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Copiii orfani după cutremurul din Italia vor primi 6.000 de euro ca ajutor de urgenţă de la Guvern

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor în cutremurul din Italia vor beneficia de un ajutor guvernamental în sumă de 6.000 de euro, potrivit unei hotărâri aprobate luni în şedinţa extraordinară a Executivului. Pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor în cutremurul din Italia se va acorda un ajutor cu caracter de urgenţă. "În sumă de 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/ copiilor pentru creştere şi îngrijire", precizează Guvernul.

Un ajutor în sumă de 1.000 euro va fi dat pentru fiecare persoană decedată din familie şi va fi acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2. HG-ul aprobat luni prevede şi "acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian". Guvernul a aprobat, de asemenea, un ajutor "în sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei". "De acest sprijin vor beneficia şi persoanele care decid să se întoarcă în România", informează Guvernul.

Un alt ajutor decis în şedinţa de Guvern vizează acordarea unei sume de "3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România". HG mai prevede un sprijin financiar "în sumă de 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate". De asemenea, actul normativ prevede şi un ajutor "în sumă de 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare". "Ajutorul va fi acordat în tranşe, pe o perioadă de şase luni", se precizează în comunicatul guvenrului. Guvernul anunţă că aceste ajutoare de urgenţă se acordă la cerere.

"Persoanele îndreptăţite vor fi sprijinite de reprezentanţi ai autorităţilor române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire şi de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate, şi a documentelor doveditoare care să ateste situaţia în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale MAE şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autorităţile italiene care să ateste identitatea persoanelor şi faptul că documentele de identitate au fost pierdute. Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în cazul cetăţenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agenţiile judeţene în cazul cetăţenilor care se vor întoarce în România", se precizează în comunicat. Guvernul a aprobat luni măsuri suplimentare de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia, precum şi pentru familiile acestora şi ale celor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului, complementare formelor de susţinere care ar putea fi acordate de statul italian.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.