Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord a executat public doi adolescenți pentru că au vizionat și distribuit filme sud-coreene

reuters.com
coreea de nord

Coreea de Nord a executat în public trei adolescenți prin împușcare - doi pentru că au vizionat și distribuit filme sud-coreene și unul pentru că și-a ucis mama vitregă - au declarat pentru Radio Free Asia două surse care au asistat la acest lucru.

Presupusele crime comise de adolescenți, care se estimează că au 16 sau 17 ani, au fost la fel de malefice, au spus autoritățile rezidenților îngroziți, care au fost forțați să privească, au spus sursele.

"Au spus: 'Cei care urmăresc sau distribuie filme și drame sud-coreene și cei care tulbură ordinea socială prin uciderea altor persoane nu vor fi iertați și vor fi condamnați la pedeapsa maximă - moartea'", a declarat pentru serviciul coreean al RFA un locuitor din orașul Hyesan, la granița cu China, unde a avut loc execuția.

Execuția a avut loc în octombrie pe un aerodrom din oraș, a precizat rezidentul.

"Locuitorii din Hyesan s-au adunat în grupuri la pista de aterizare", a spus ea. "Autoritățile i-au pus pe studenții adolescenți în fața publicului, i-au condamnat la moarte și i-au împușcat imediat".

Astfel de execuții sunt rare în Coreea de Nord, dar nu inedite. De obicei, autoritățile se folosesc de execuții pentru a îngrozi oamenii și a-i determina să se comporte așa cum vor ele.

Execuțiile au avut loc la aproximativ o săptămână după ce autoritățile au organizat întâlniri publice pentru a anunța publicul că vor deveni mai dure cu privire la infracțiunile care implică mass-media străine, în special din Coreea de Sud, mai prosperă și mai democratică.

Introduse ilegal pe unități flash

În ultimii ani, filmele sud-coreene și occidentale, precum și muzica și emisiunile TV, s-au răspândit în Coreea de Nord pe stick-uri USB și carduri SD ușor de ascuns. Contrabandiștii aduc mediile în țară din China, iar apoi sunt distribuite de la o persoană la alta.

Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai îngrijorată de faptul că cultura sud-coreeană - considerată decadentă și antirevoluționară - se răsfrânge asupra tinerilor săi.

Mai multe reportaje RFA din ultimii ani au documentat eforturile autorităților de a combate acest fenomen prin confiscarea aleatorie a smartphone-urilor și prin aplicarea de pedepse aspre celor care le încalcă.

Cetățenii prinși vizionând un film străin urmează să fie trimiși într-un centru de muncă disciplinară, potrivit sursei Hyesan. Dacă vor fi prinși din nou, vor fi trimiși la un lagăr de muncă corecțională timp de cinci ani, împreună cu părinții lor, care trebuie să își asume responsabilitatea pentru educarea necorespunzătoare a copiilor lor.

Dar dacă sunt prinși distribuind sau vânzând filme sud-coreene, ei pot fi condamnați la pedeapsa cu moartea, chiar dacă sunt minori, a precizat aceasta.

"Prinși într-o capcană"

Cei doi adolescenți care au fost executați au fost prinși în timp ce încercau să vândă stick-uri care conțineau media de contrabandă pe piața locală. Oficialii plantează spioni în rândul publicului, care ar fi raportat apoi vânzătorii la poliție, a declarat sursa citată.

"Studenții au fost prinși într-o capcană de data aceasta", a spus ea.

Vestea execuției s-a răspândit și a îngrozit oamenii, a declarat pentru RFA un locuitor din provincia vecină Hamgyong de Nord, sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi liber.

"În pofida controlului intensiv și a represiunilor pentru eradicarea gândirii și culturii reacționare, tinerii sunt încă prinși vizionând în secret filme sud-coreene. (...) Așa că acum autoritățile se lansează într-un regim de teroare prin execuții publice", a declarat cea de-a doua sursă.

Agențiile de aplicare a legii au ordonat ca cei acuzați de posesia sau distribuirea de înregistrări și publicații impure ... să primească o justiție rapidă", a declarat aceasta.

"Probabilitatea unor viitoare execuții publice este acum mai mare ca niciodată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.