Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord a răspuns prin insulte unor critici ale americanilor

stirileprotv.ro
ofiteri coreea de nord

Coreea de Nord a răspuns luni prin insulte unor critici ale consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton, în timp ce preşedintele american evoca, ”marele respect” între Washington şi Phenian, relatează AFP, informeză News.ro.

Citește și: PSD a pierdut CATEGORIC în Italia: a fost depășit până și de candidații independenți

”O asemenea eroare umană trebuie să dispară cât mai repede”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, referindu-se la John Bolton, pe care l-a catalogat de asemenea drept un ”maniac al războiului”.

Peninsula coreeană a înregistrat anul trecut o remarcabilă destindere, care a permis organizarea a două întâlniri între Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Însă negocieri cu privire la o ”denuclearizare” se află în impas, după eşecul celui de-al doilea summit al celor doi, în fenruarie, la Hanoi, iar Nordul a amplificat tensiuni procedând la două tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiune.

John Bolton a apreciat sâmbătă că aceste două teste constituie ”fără vreo îndoială” o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, antrenând un răspuns usturător din partea Phenianului, luni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a relevat că Phenianul nu a acceptat niciodată interdicţiile care-i sunt impuse de ONU cu privire la utilizarea tehnologiei balistice şi a apreciat că ele reprezentă negarea ”drepturilor unui popor suveran”.

”Bolton a declarat că manevrele noastre militare de rutină încalcă rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce depăşeşte prostia”, a declarat el, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Fără să folosească cuvântul ”rachete”, ministerul arată în comunicat că aceste lansatoare nu au vizat şi nu au ameninţat vreo ţară vecină.

”Interzicerea lansărilor care folosesc tehnologia balistică înseamnă să ni se ceară să renunţăm la dreptul nostru la autoapărare”, declară el, după care îl acuză pe Bolton de faptul că ”suflă ideea războiului” la urechea lui Trump.

El îl acuză pe Bolton de faptul că este ”structural defectuos” şi că acţionează în vederea ”distrugerii păcii şi securităţii”.

Cu câteva minute înaintea publicării acestui comunicat, Trump, aflat într-o vizită de stat în Japonia, a evocat ”marele respect” care există între Statele Unite şi Coreea de Nord.

”Multe lucruri bune se vor întâmpla cu Coreea de Nord (...). Am făcut mult drum”, a declarat Trump în deschiderea unui summit cu premierul japonez Shinzo Abe.

”Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii din ţara mea şi pe alţii, dar nu pe mine”, a declarat de altfel preşedintele american duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.