Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord ajută Rusia: Uniformele de iarnă pentru soldații din Ucraina, confecționate la Phenian

scmp.com
coreea de nord aramata kim

Fabricile nord-coreene produc uniforme pentru soldații ruși - încălcând sancțiunile ONU - în timp ce războiul Moscovei din Ucraina începe prima iarnă completă, au declarat pentru Radio Free Asia surse din Coreea de Nord.

Cel puțin trei fabrici din capitala nord-coreeană și mai multe în alte părți ale țării aduc valută străină pentru guvernul aflat în criză de bani prin producerea de uniforme de iarnă, lenjerie de corp și încălțăminte pentru soldații ruși din Ucraina, folosind materii prime rusești, au declarat sursele.

"Fabrica de îmbrăcăminte pentru export din districtul Moranbong din Phenian ... produce uniforme militare rusești de aproximativ o lună", a declarat o sursă din Phenian pentru serviciul coreean al RFA, sub rezerva anonimatului din motive de securitate.

"Ei fac uniforme de iarnă și lenjerie intimă pentru a fi folosite de soldații din războiul cu Ucraina. Am auzit de la un oficial de rang înalt de la fabrică că au primit țesături rusești pentru a face uniformele, iar Rusia a comandat cantități mari", a spus el.

RFA coreeană a relatat că ambasada Rusiei în Coreea de Nord a afirmat vineri, într-o declarație, că Moscova este interesată să cumpere haine și încălțăminte de la Phenian.

"Toate aceste proiecte trebuie să fie puse în aplicare în strictă conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care interzic importul anumitor bunuri din RPDC", a precizat ambasada, folosind acronimul pentru numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Însă Rezoluția 2375 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în septembrie 2017, interzice complet toate exporturile de textile din Coreea de Nord.

Uniformele finite produse în cele trei fabrici din Phenian vor fi trimise în Rusia prin intermediul trenului de marfă Tumen River-Khasan, care traversează granița ruso-coreeană în partea de nord-est a Coreei de Nord, potrivit sursei citate.

Transportul feroviar de marfă pe această rută a fost reluat la 2 noiembrie, după o întrerupere de doi ani și opt luni din cauza pandemiei COVID-19.

Fiecare dintre fabricile din Phenian are între 500 și 1.000 de angajați în domeniul confecțiilor, a precizat sursa.

Înainte de pandemia COVID-19, fabricile de îmbrăcăminte pentru export din Phenian câștigau valută străină prin exportul de articole de îmbrăcăminte pe care le confecționau pentru companii din China și Europa de Est, potrivit sursei, care a precizat că veniturile obținute de acestea mergeau pentru a finanța guvernul prin intermediul Biroului 39, organizația însărcinată cu procurarea de fonduri negre pentru liderul țării, Kim Jong Un, și familia sa.

După ce țara a suferit o perioadă lungă de timp în care nu a produs nimic în timpul pandemiei, partidul este nerăbdător să pornească din nou fabricile.

"Pe măsură ce războiul dintre Ucraina și Rusia continuă, propaganda despre prietenia dintre Rusia și Coreea de Nord s-a intensificat", a declarat sursa. "Cu aceste noi comenzi de uniforme militare pentru soldații ruși din Ucraina, unele dintre fabricile de confecții din Phenian câștigă din nou valută străină."

Înainte de reluarea transportului feroviar de marfă peste granița ruso-coreeană, materiile prime pentru uniforme trebuiau să fie transportate pe mare, a declarat pentru RFA o sursă din orașul Phenian din provincia Pyongan de Sud, la nord de Phenian.

O fabrică din Pyongsong a primit materiile prime în ultima lună, pe calea ferată, din orașul Rason, situat în extremitatea nord-estică îndepărtată a Coreei de Nord, a spus el.

"Reprezentanții comerciali nord-coreeni din Rusia au trimis materialele în portul Rason dintr-un port rusesc. Materiile prime sunt apoi trimise la Phenian și Pyongsong cu un tren de marfă de la stația de pe râul Tumen", a declarat cea de-a doua sursă. În acea locație se află Zona Economică Specială Rason, una dintre cele câteva zone înființate în anii 1990 pentru a promova investițiile străine.

"Deoarece ... serviciul de trenuri de marfă între Coreea de Nord și Rusia a fost reluat pe 2 noiembrie, nu numai că uniformele finite merg în Rusia, ci și materiile prime pentru noile uniforme vor veni în acest fel", a spus acesta.

Surse au declarat pentru RFA că în zona Rajin din Rason, care se învecinează cu Rusia, există multe fabrici de confecții pentru export care vor produce, de asemenea, uniforme pentru armata rusă. De asemenea, în viitorul apropiat, acestea vor produce și cizme, au precizat sursele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.