Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord amenință direct SUA: Să oprească imediat manevrele militare, altfel vor fi consecințe grave

guim.co.uk
Coreea de Nord Kim Jong Un

Coreea de Nord a amenințat SUA cu „măsuri puternice" dacă nu încetează să mai desfășoare exerciții militare împreună cu armata din Coreea de Sud.

Washingtonul și Seulul au început luni un mare exercițiu militar aerian, care se va încheia vineri. Exercițiul este o reacție în urma informațiilor serviciilor secrete potrivit cărora Coreea de Nord se pregătește pentru primul său test cu armă nucleară din 2017 încoace, informează Mediafax.

„Dacă SUA persistă în mod continuu în provocările militare grave, [Coreea de Nord] va lua în considerare măsuri mai puternice. Dacă [Washingtonul] nu dorește evoluții grave care nu sunt potrivite pentru interesele sale de securitate, ar trebui să oprească imediat exercițiile de război inutile și ineficiente. În caz contrar, va trebui să își asume în totalitate vina pentru toate consecințele", a declarat Ministerul de Externe nord-coreean într-o declarație, potrivit BBC.

Exercițiile militare sunt numite Vigilant Storm și implică sute de avioane care efectuează simulări de atacuri.

La începutul lunii octombrie, Washingtonul a trimis portavionul său cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în apropierea Peninsulei Coreene, într-o mișcare care a fost considerată pe scară largă drept un avertisment pentru Nord. Ulterior, portavionul a luat parte la o rundă de exerciții navale. Seulul a declarat că prezența „rară" a arătat „hotărârea Alianței Coreea de Sud-SUA de a răspunde cu severitate la orice provocări nord-coreene".

În octombrie, Phenianul a anunțat că lansările sale de rachete au fost o „simulare" a unui atac nuclear asupra Sudului. Reprezentanții lui Kim Jong-un au afirmat că au simulat cu succes lovirea bazelor militare, porturilor și aeroporturilor din Coreea de Sud și au spus că rachetele au fost concepute pentru a transporta arme nucleare tactice.

De asemenea, în septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara sa este o putere nucleară „ireversibilă" și a revizuit legile, permițând astfel utilizarea armelor nucleare în mod preventiv. Anterior, legea îi permitea folosirea armelor nucleare doar ca răspuns la un atac.

În plus, în acest an Coreea de Nord și-a intensificat frecvența tirurilor de rachete, efectuând peste 40 de lansări, cel mai mare număr din toate timpurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.