Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord îşi retrage trupele din Uganda

coreea de nord

Coreea de Nord a anunţat luni că îşi retrage trupele din Uganda, deoarece un acord între cele două părţi a expirat, negând totodată că motivul l-ar constitui presiunile Washingtonului şi ale Seulului asupra acestei ţări africane, informează EFE. "Deoarece contractul în cauză s-a încheiat, personalul militar al R.P.D.Coreene (Coreea de Nord) se retrage din această ţară în conformitate cu contractul bilateral", a declarat agenţia de presă nord-coreeană KCNA într-un comunicat postat online. 'Cu toate acestea, SUA caută să acrediteze ideea că Uganda şi-a redus cooperarea cu R.P.D.C., din cauza presiunii lor. Acest lucru este, de fapt, ridicol ", comentează KCNA.

Phenianul a acuzat Washingtonul că "instigă în mod deschis ţările africane să rupă relaţiile cu R.P.D.C." şi a numit aceasta "o ingerinţă flagrantă în afacerile interne ale unor state suverane". Comunicatul nord-coreean a fost emis după ce vinerea trecută, guvernul sud-coreean a dezvăluit că Uganda a cerut Coreii de Nord să-şi retragă trupele de pe teritoriul său. Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, promisese la sfârşitul lunii mai să întrerupă toate legăturile militare cu Coreea de Nord, în timpul unei întâlniri din Kampala cu preşedintele sud-coreean, Park Geun-Hye, care la rândul său, a aprobat un pachet de măsuri pentru a ajuta dezvoltarea ţării africane.

Seulul a lansat o campanie pentru a încerca să izoleze în continuare Coreea de Nord, care are puţini aliaţi în comunitatea internaţională, în conformitate cu sancţiunile internaţionale în urma celui de-al patrulea său test nuclear şi a lansării unei rachete spaţiale cu tehnologie de rachetă balistică la începutul anului. Consiliul de Securitate al ONU a pedepsit aceste acţiuni prin Rezoluţia 2270, care a impus Phenianului restricţii comerciale drastice, în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Japonia au aplicat în mod unilateral propriile lor sancţiuni. În pofida tuturor acestor măsuri, Coreea de Nord şi-a reiterat în comunicat angajamentul de a "stimula prietenia tradiţională şi cooperarea cu ţările din Africa pe baza principiilor independenţei, păcii şi a relaţiilor amiabile promovate prin politica sa externă", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.