Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud a declarat drept neconstituțională legea din 1953 de interzicere a avortului

observator.tv
bebelus

Curtea Constituţională a Coreei de Sud a decis joi că legea din 1953 care interzice avortul este neconstituţională, o decizie istorică salutată de asociaţiile care militează pentru legalizarea întreruperilor de sarcină, relatează AFP şi Reuters, informează Agerpres.

Citește și: SUA cere ONU să-l recunoască pe Juan Guaido drept liderul Venezuelei; Rusia a criticat vehement cererea

Curtea a decis, cu şapte voturi pentru şi două împotrivă, că legea din 1953 (adoptată după războiul din 1950-1953) care viza protejarea vieţii şi valorilor tradiţionale 'este contrară Constituţiei' şi a cerut modificarea legislaţiei cel târziu la sfârşitul anului viitor.

'Interdicţia avortului limitează dreptul femeilor de a-şi împlini propriul destin şi le încalcă dreptul la sănătate, restrângându-le accesul la proceduri sigure în timp oportun', a arătat Curtea într-un comunicat.

'Embrionii depind total pentru supravieţuire şi dezvoltare de corpul mamei, ceea ce înseamnă că nu putem concluziona că ei sunt fiinţe vii separate şi independente având drept la viaţă', au motivat judecătorii constituţionali.

Comunicarea deciziei a fost primită cu strigăte de bucurie şi îmbrăţişări de sute de femei strânse în faţa sediului Curţii, în centrul capitalei sud-coreene Seul.

În 2012, Curtea Constituţională menţinuse interdicţia avortului.

Coreea de Sud este una dintre ultimele ţări dezvoltate în care avortul este ilegal, cu excepţia cazurilor de viol, incest sau risc pentru mamă.

Femeile care avortează sunt pasibile de un an de detenţie şi amendă, iar medicii riscă 2 ani de închisoare şi suspendarea dreptului de practică timp de 7 ani.

Decizia Curţii reflectă tendinţa în creştere în societate de dezincriminare a avortului: în 2016, 24 cazuri au ajuns în justiţie, iar în 2017, numai 8.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.