Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud, SUA şi Japonia organizează exerciţii antisubmarin trilaterale pentru prima dată în cinci ani

TWITTER
submarin nuclear francez

Forţele de marină din Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au organizat, vineri, exerciţii antisubmarin trilaterale pentru prima dată în cinci ani, pe fondul tensiunilor legate de seria de teste cu rachete lansate de Coreea de Nord, relatează Reuters.

Exerciţiile au avut loc în apele internaţionale de pe coasta estică a peninsulei coreene, la doar o zi după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în mare, în largul coastei sale estice, iar vicepreşedinta americană Kamala Harris a vizitat Seulul şi graniţa puternic păzită dintre cele două Corei.

Testul de joi a fost a treia astfel de lansare în cinci zile a Phenianului, care a lansat un număr fără precedent de rachete în acest an.

”Exerciţiile sunt concepute pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de răspuns la ameninţările din ce în ce mai mari ale submarinelor nord-coreene, inclusiv a rachetelor sale balistice lansate de submarine (SLBM), într-un moment în care prezintă în mod constant ameninţări nucleare şi cu rachete prin efectuarea unei serii de teste cu rachete balistice”, a anunţat Marina sud-coreeană într-o declaraţie.

Marina americană a precizat că exerciţiile vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi coordonarea tactică şi tehnică între cele trei ţări.

Marinele americane şi japoneze au mai menţionat că exerciţiile ar trebui să promoveze ”o zonă Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, pe fondul tensiunilor legate de acţiunile Chinei în strâmtoarea Taiwan.

Exerciţiile antisubmarin nu au mai fost efectuate din 2017, deoarece fostul guvern progresist sud-coreean a încercat să îmbunătăţească relaţiile inter-coreene şi să faciliteze negocierile de denuclearizare dintre Phenian şi Washington, care au stagnat din 2019.

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în mai, a promis că va stimula cooperarea trilaterală în materie de securitate cu Statele Unite şi Japonia pentru a contracara mai bine ameninţările reprezentate de armele Phenianului.

Exerciţiile au reunit portavionul USS Ronald Reagan, crucişătorul cu rachete ghidate de 9.800 de tone USS Chancellorsville, distrugătorul USS Barry echipat cu Aegis (rachete antinavă şi antiaeriene) de 6.900 de tone, distrugătorul de 4.400 de tone sud-coreean Munmu cel Mare şi tancurile japoneze de 5.100 de tone, printre altele alte nave de război, au spus cele trei marine.

Exerciţiile au avut loc la câteva zile după ce un think tank cu sediul în SUA a anunţat că Phenianul s-ar putea pregăti să lanseze un nou submarin capabil să lanseze rachete balistice, potrivit unor imagini satelitare.

De asemenea, armata sud-coreeană a identificat semne că Phenianul ar putea lansa o rachetă balistică lansată dintr-un submarin (Submarine-launched ballistic missile - )SLBM, a relatat agenţia de presă Yonhap.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să confirme informaţia, dar a spus că monitorizează îndeaproape bazele şi activităţile submarine din Coreea de Nord.

Parlamentarii sud-coreeni informaţi de agenţia de spionaj a ţării au declarat, miercuri, că Phenianul a finalizat pregătirile pentru un test nuclear şi că o posibilă perioadă pentru efectuarea acestuia ar fi între 16 octombrie şi 7 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.