Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud vrea să despăgubească, fără participare japoneză, victimele obligate la muncă forţată în timpul ocupaţiei

Coreea de Sud

Coreea de Sud a declarat joi că intenţionează să despăgubească, fără participarea directă a unor companii nipone, victimele obligate la muncă forţată în timpul ocupaţiei japoneze, într-o tentativă de apropiere de Tokyo în faţa veleităţilor Phenianului, transmite AFP.

Cu prilejul unei audieri publice joi, Seo Min-jong, reprezentant al Ministerului de Externe, a emis ideea că victimele ar putea primi 'o despăgubire prin intermediul unei terţe părţi', potrivit Agerpres.

Potrivit presei locale, fondul în discuţie ar fi alimentat prin donaţii ale unor companii sud-coreene care au beneficiat de reparaţii din partea Japoniei, fără participarea unor societăţi nipone.

În jur de 780.000 de coreeni au fost supuşi la muncă forţată în cei 35 de ani de ocupaţie japoneză între 1910-1945, potrivit statisticilor de la Seul, fără a număra şi femeile reduse la sclavie sexuală de trupele japoneze.

Ideea avansată de reprezentantul guvernului sud-coreean a provocat nemulţumirea unor asociaţii ale victimelor, care preferă compensaţii financiare şi scuze din partea firmelor japoneze implicate în munca forţată.

Asociaţiile au avut câştig de cauză în justiţie tocmai asupra acestui punct în 2018, când Curtea Supremă de la Seul le-a ordonat unor companii japoneze să acorde despăgubiri pentru munca forţată din timpul ocupaţiei.

'Vă rugăm să ne spuneţi de ce guvernul grăbeşte această propunere căreia victimele i se opun', a cerut Lim Jae-sung, unul dintre avocaţii lor.

Audierea intervine în timp ce guvernul conservator al preşedintelui Yoon Suk-yeol încearcă o apropiere de Tokyo şi găsirea unei soluţii la acest diferend istoric, în faţa ameninţărilor în creştere pentru securitatea sa din partea Coreei de Nord.

Coreea de Sud şi Japonia sunt aliaţi importanţi ai Statelor Unite în regiune, însă relaţiile lor bilaterale sunt tensionate de mult timp din cauza brutalei legi coloniale impuse de Japonia în Coreea între 1910 şi 1945.

De partea sa, Tokyo insistă pe faptul că un tratat din 1965, care a dus la restabilirea relaţiilor diplomatice şi la un pachet de 800 milioane de dolari în subvenţii şi credite cu dobânzi mici, a reglat toate conturile pentru cei 35 ani de ocupaţie în Coreea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.