Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coridorul nordic și baltic al hidrogenului devine proiect de interes comun în Uniunea Europeană

European Clean Hydrogen Alliance
hidrogen europa

Lista proiectelor de interes comun (PCI), care include Coridorul Nordic - Baltic pentru hidrogen, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acest proiect internațional de rețea de hidrogen a fost propus de GAZ-SYSTEM și de operatorii de sisteme de transport de gaze din Finlanda, statele baltice și Germania, scrie gaz-system.pl.

Pentru prima dată, lista PCI include proiecte de investiții în transportul și stocarea hidrogenului, precum și în regazeificarea hidrogenului sau a derivaților acestuia. Proiectul Coridorului Nordic-Baltic de hidrogen a fost inclus în lista PCI ca parte a "Planului de interconectare a pieței energetice baltice pentru hidrogen" (BEMIP Hydrogen).

„Salutăm publicarea primei liste PCI pentru hidrogen, care abordează, de asemenea, noile planuri de investiții ale GAZ-SYSTEM. Experiența acumulată până în prezent în implementarea unor proiecte ambițioase de diversificare, resursele și competența companiei noastre vor contribui cu siguranță la crearea unei infrastructuri integrate de hidrogen în regiunea noastră” - a declarat Sławomir Hinc, președintele Consiliului de administrație al GAZ-SYSTEM.

GAZ-SYSTEM a finalizat o serie de proiecte care au fost recunoscute ca proiecte de interes comun în Uniunea Europeană pe baza Regulamentului european TEN-E. Printre acestea s-au numărat inițiative precum Baltic Pipe, terminalul GNL de la Świnoujście, interconexiunile de sistem cu Lituania și Slovacia și extinderea rețelei naționale de transport gaze naturale.

Coridorul Nordic-Baltic de hidrogen se află în prezent în etapa de studiu de prefezabilitate

Coridorul Nordic-Baltic de hidrogen se află în prezent în etapa de studiu de prefezabilitate, care ar trebui să furnizeze recomandări referitoare la domeniul de aplicare, costurile, locația, calendarul și viabilitatea economică a proiectului. Se așteaptă ca raportul să fie finalizat în a doua jumătate a anului 2024.

Noul regulament TEN-E prevede posibilitatea de a acorda statutul de PCI proiectelor de investiții care contribuie la integrarea infrastructurii europene a hidrogenului prin implementarea proiectelor de transport și stocare a hidrogenului și a instalațiilor de recepție și regazeificare a hidrogenului lichefiat sau a hidrogenului amestecat cu alte substanțe chimice (de exemplu, amoniac).

După cum se stipulează în Regulamentul TEN-E, proiectele PCI sunt fundamentale pentru punerea în aplicare eficientă a politicii energetice și climatice europene. Cele mai importante dintre aceste inițiative oferă energie la prețuri accesibile, sigură și durabilă pentru toți cetățenii, dar contribuie și la construirea unei economii cu emisii reduse de dioxid de carbon în Uniunea Europeană. Aceste proiecte ar trebui, de asemenea, să încurajeze dezvoltarea coridoarelor prioritare de infrastructură energetică și să îmbunătățească în mod semnificativ securitatea aprovizionării, integrarea pieței și concurența.

Proiectele PCI pot beneficia de cele mai bune practici derivate din regulamentul TEN-E, inclusiv de avantaje precum accelerarea procesului de autorizare. Statutul PCI permite, de asemenea, solicitarea de finanțare în cadrul mecanismului pentru Conectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), sub condiția îndeplinirii anumitor condiții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.