Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Şuteu se implică în scandalul de la Muzeul Ţăranului Român: Ce a decis ministrul Culturii

romaniatv.net
corina suteu

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat joi că nu va semna un contract de manager al MNȚR pentru Virgil Nițulescu, până la clarificarea disfuncționalităților semnalate de o parte din angajații instituției. "Intenționez să nu semnez un contract al domnului Virgil Nițulescu până când această situație nu este clarificată. (...) De altfel, concursul nu este încă finalizat, există și o contestație. Trebuie să dăm răspuns la această contestație, dar lucrurile astea se vor derula în următoarele săptămâni. Va fi foarte rapid", a declarat Șuteu joi, la finalul unei întâlniri cu angajații muzeului.

Ministrul, care a fost însoțit la discuții de secretarul de stat Oana Bogdan, a calificat discuția de la MNȚR drept "profitabilă". "În primul rând, este evident că în interiorul muzeului sunt mai multe categorii de probleme, dar eu m-am concentrat mai mult pe problema contestării domnului Nițulescu pentru tipul de viziune pe care o are și pentru modul în care a ales să aplice această viziune în ciuda dialogului pe care au încercat să-l angajeze o parte dintre angajații muzeului cu el", a spus Șuteu.

În opinia acesteia, "ce este foarte clar este că, aparent, acest dialog a avut loc, dar în realitate n-a avut loc și există câteva puncte de vulnerabilitate foarte importante". La rândul său, Virgil Nițulescu și-a exprimat speranța că, în urma întâlnirii, va fi redeschis dialogul cu aceia care îl contestă. "Eu cred că discuția a fost, din punctul meu de vedere, una foarte utilă și sper că va putea să redeschidă dialogul între mine și colegii mei care îmi contestă activitatea managerială. Sper că se va întâmpla acest lucru, indiferent care va fi termenul în care se va întâmpla acest lucru", a declarat managerul MNȚR. Simina Bădică, șefa Biroului Arhiva Etnologică de la MNȚR, unul dintre contestatari, și-a exprimat speranța în "rezolvarea magică" a problemei de către Corpul de control al prim-ministrului și a declarat că ministrul Culturii a promis că va numi o comisie pentru a investiga disfuncționalitățile semnalate. "Din păcate, nu cred că dialogul este o soluție în acest moment. Dialogul s-a întrerupt de mult", a mai spus Bădică, precizând că împreună cu colegii contestatari au cerut ministrului Culturii, încă din februarie, să înceteze numirea lui Nițulescu în calitate de manager interimar.

Întâlnirea are loc în contextul în care un grup de specialiști de la Muzeul Național al Țăranului Român acuză "situația dezolantă" în care a ajuns instituția, reclamând o serie de "grave" disfuncții manageriale care au caracterizat întregul mandat de director al lui Virgil Nițulescu. Ei acuză ignorarea "sistematică" a deciziilor Consiliului de Administrație și ale Consiliului Științific; organizarea de proiecte expoziționale externe fără consultarea prealabilă a specialiștilor sau împotriva avizului negativ al acestora; lipsa de transparență în cheltuirea bugetului muzeului; angajarea cu contract de colaborare a soției lui Virgil Nițulescu; organizarea de târguri săptămânale care prin structura de bazar/talcioc/bâlci sunt total inadecvate unei instituții muzeale de anvergură națională; pierderea de către specialiștii muzeului, prin decizia managerului, a dreptului de vot în Consiliul Științific; alterarea tipului de comunicare și identitate vizuală specific muzeului.

Potrivit specialiștilor de la MNȚR, "proiectul de management cu care dl. Virgil Nițulescu a câștigat acum 6 ani directoratul Muzeului nu a fost niciodată făcut public și nici adus la cunoștința membrilor Consiliului Științific sau membrilor Consiliului de Administrație". Totodată, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a anunțat, miercuri, că se fac verificări în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a concursului privind postul de director general al Muzeului Țăranului Român. Potrivit lui Iolu, în funcție de concluziile raportului, Ministerul Culturii va dispune în consecință, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.