Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirus - Cehia ia în considerare amânarea ratelor bancare cu șase luni

WRGB
coronavirus

Ministrul ceh de Finanţe, Alena Schillerova, vrea ca băncile să pună în aplicare o soluţie generalizată de amânare cu şase luni a ratelor la creditele ipotecare, de consum şi la cele ale companiilor, dând asigurări că legislaţia este pregătită pentru a fi prezentată săptămâna aceasta Guvernului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Ideea amânării plăţilor este sprijinită de guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, care a declarat că creditorii pot absorbi pierderile dacă legislaţia adoptată este adecvată.

Schillerova a declarat duminică, la o dezbatere organizată de postul de televiziune Prima TV, că este în contact cu Banca Centrală şi se va consulta şi cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

"Vreau să propun o amânare a plăţilor, astfel încât pe o perioadă de şase luni să nu se plătească nimic", a declarat ministrul ceh de Finanţe, adăugând că a vorbit deja cu băncile în legătură cu aceste planuri, iar legislaţia ar urma să fie prezentată miercuri Guvernului.

Câteva bănci au implementat deja soluţii de amânare a ratelor pe termen scurt, pentru oamenii sau firmele afectate de măsurile luate pentru a încetini răspândirea pandemiei. Autorităţile estimează că aproximativ 800.000 de cehi nu pot lucra în urma implementării măsurilor.

Jiri Rusnok s-a declarat în favoarea propusei amânări a plăţilor, afirmând la un alt post ceh de televiziune că băncile nu pot administra în mod realist cererile de amânare a plăţii împrumuturilor evaluând fiecare caz în parte.

O soluţie generalizată ar putea fi implementată pe o perioadă de 3-5 luni, iar reglementările care obligă băncile să-şi creeze rezerve pentru împrumuturile neperformante (NPL) ar putea fi relaxate, a explicat guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei.

Asociaţia Bancară din Cehia (CBA) a anunţat că încă nu a văzut propunerea.

"Informaţia este nouă pentru noi. Putem doar spera că propunerile nu au în vedere doar impactul pe termen scurt, ci şi pe termen lung", a declarat purtătorul de cuvânt al CBA, Monika Petraskova.

Tomas Salomon, directorul uneia din cele mai mari bănci din Cehia, Ceska Sporitelna, subsidiara Erste, şi-a exprimat rezervele privind propunerea.

"Suntem convinşi că pandemia nu a afectat, în mod cert, toţi clienţii băncilor ... nu considerăm că aplicarea unei soluţii generalizate de amânare a ratelor ar fi eficientă din punct de vedere economic", a declarat Salomon.

Principalul sindicat din Cehia a avertizat că economia ţării, puternic dependentă de exporturi şi de industrie, se va contracta cu 5-8% anul acesta, dacă criza durează trei luni.

În Republica Cehă, o ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, erau duminică confirmate 2.663 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 13 decese. Autorităţile de la Praga au închis frontierele, şcolile şi majoritatea magazinelor în încercarea de a încetini răspândirea virusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.