Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirus - Județul Bistrița-Năsăud va beneficia de un al doilea aparat Real Time PCR

coronavirus covid-19 covid

Un al doilea aparat Real Time PCR va începe să funcţioneze, de miercuri, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), după achiziţionarea din donaţii private a 550 de teste pentru Covid-19, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă online, prefectul Stelian Dolha, notează Agerpres.

Anunţul a venit la câteva ore după ce preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a informat că aparatul Real Time PCR achiziţionat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va fi pus în funcţiune începând tot de miercuri.

Potrivit prefectului, aparatul de la DSVSA va fi preluat în comodat de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, iar echipa care va lucra cu acesta este formată din doi tineri biochimişti din judeţ, dar şi de un biochimist din Egipt, căsătorit cu o româncă.

De asemenea, au fost achiziţionate 550 de teste - 250 de teste de extracţie şi 300 de depistare - cu ajutorul unor donaţii în valoare totală de 26.600 lei, venite din partea unei persoane private şi a unei firme din judeţ.

"Avem deja o echipă de specialişti, cu medici de laborator, care a avut deja un training la Alba Iulia, la laboratorul care deja funcţionează, şi de două zile sunt la laboratorul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare, unde îşi creează procedurile de lucru interne de care au nevoie. (...) Ieri seară, am reuşit să achiziţionăm şi kiturile - mă refer la kiturile de extracţie şi de detecţie de care aveam nevoie, de la Unifarm. Kiturile le-am achiziţionat printr-o variantă privată, prin sponsorizare, adică, cu alte cuvinte, nu sunt din bani publici", a declarat Stelian Dolha.

Prefectul spune că aparatul achiziţionat de DSVSA încă din luna decembrie a anului trecut are capacitatea de a prelucra 90 de teste în cinci ore şi că va fi folosit în special pentru testarea persoanelor aflate în centrele de carantină, care în prezent sunt în număr de peste 550.

Pentru pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa şi pentru testarea cadrelor medicale, va fi folosit aparatul achiziţionat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, a precizat pentru AGERPRES că, odată cu aparatura necesară, au fost achiziţionate şi 1.920 de teste pentru Covid-19, în valoare de aproximativ 150.000 lei, iar capacitatea de prelucrare este de până la 150 teste în opt ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.