Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirus - Polonia îşi rezervă dreptul de a controla preţurile

romanialibera.ro
krs polonia

Guvernul Poloniei va putea stabili marjele şi preţurile maxime la o serie de bunuri selectate, se arată în legislaţia propusă pentru a combate efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei, transmite Reuters potrivit Agerpres.

În propunerea care urmează să fie trimisă Parlamentului, Executivul explică faptul că ministerele Sănătăţii, Economiei şi Agriculturii pot decide preţurile maxime ale bunurilor care sunt de importanţă majoră pentru protejarea sănătăţii, a securităţii oamenilor şi a costurilor gospodăriilor.

Oficialii guvernamentali nu au putut fi contactaţi pentru a preciza dacă Polonia intenţionează să controleze preţurile.

Polonia, ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, avea joi confirmate 1.120 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 14 decese.

De asemenea, Guvernul a anunţat săptămâna trecută un pachet de stimulare a economiei, de peste 200 de miliarde de zloţi (48 miliarde de dolari), pentru a atenua daunele provocate de pandemie. Pachetul de măsuri este echivalentul a aproximativ 9% din PIB-ul Poloniei.

Efectul epidemiei asupra economiei poloneze ar putea fi mai sever decât criza financiară globală din 2008, a avertizat premierul Mateusz Morawiecki. Polonia este cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, Banca Naţională a Poloniei a redus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%, ca răspuns la pandemia de coronavirus, aceasta fiind prima reducere a costului creditului din 2015.

Deşi restricţiile ar putea ţine sub control epidemia, ele subminează tendinţele comerciale şi de consum şi ar putea împinge Polonia în cea mai adâncă recesiune de la începutul anilor 1990, au avertizat analiştii de la Morgan Stanley.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.