Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirusul DINAMITEAZĂ economia SUA: MILIOANE de oameni rămân șomeri în fiecare săptămână

Financial Times
sua coronavirus pandemie

Coronavirusul face ravagii în economia americană. SUA înregistrează în fiecare săptămână milioane de noi şomeri. Analiștii susțin că rata șomajului pe aprilie se va dubla față de nivelul înregistrat în timpul Marii Recesiuni din 2009, informează AFP.

Aceste date statistice care vor fi date publicităţii de Departamentul Muncii vor da o imagine a efectelor pe care criza Covid-19 le are asupra primei economii mondiale, conform Agerpres.

Citește și: BREAKING - Încă 3 români au murit din cauza coronavirusului: toți aveau comorbidități

Rata şomajului în luna aprilie ar putea să se apropie de 20%, analiştii cei mai optimişti mizând pe o cifră apropiată de 16%, în condiţiile în care în luna februarie era la 3,5%, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Dintr-o perspectivă istorică, rata şomajului aşteptată pentru luna aprilie "va fi mai mare decât şomajului în majoritatea anilor 1930", a subliniat joi pe Twitter laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman.

Există economişti care susţin că în luna aprilie economia americană a pierdut 28 de milioane de locuri de muncă. Comparativ, un număr de 8,6 milioane de locuri de muncă au fost distruse în cei doi ani ai crizei financiare mondiale.

În luna martie rata şomajului în SUA a fost de 4,4%, deoarece este luate în calcul doar situaţia din a 12-a zi a fiecărei luni, adică înainte de introducerea măsurilor de izolare pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Între timp au trecut şapte săptămâni în care numărul celor care depun cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj este de ordinul milioanelor, faţă de 200.000-250.000 de noi cereri săptămânale înainte de criză. În săptămâna 26 aprilie - 2 mai au fost înregistrate din nou peste trei milioane de cereri, conform cifrelor publicate joi de Departamentul Muncii. Vârful a fost atins la sfârşitul lunii martie când într-o singură săptămână 6,8 milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj.

"Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar", a comentat economistul Joel Naroff. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj, însă "există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la Loto". În prezent, Joel Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii. În prezent, SUA plătesc indemnizaţii pentru un număr fără precedent de şomeri, 22,6 milioane de persoane în cursul ultimei săptămâni din luna aprilie, în condiţiile în care înaintea pandemiei erau aproximativ 1,7 milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.