Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corporația 'Roskosmos' a început lucrările de construcție la o nouă stație orbitală

satelit

Corporația ”Roskosmos” a început lucrările de construcție la primul modul al noii stații orbitale ruseşti, a anunțat directorul general al companiei, Dmitri Rogozin, într-o postare pe rețeaua socială Telegram, preluată de RBK.

«Primul modul de bază pentru noua stație orbitală de serviciu a Rusiei este, deja, în lucru. Corporația racheto-spațială ”Energia” și-a stabilit drept obiectiv ca, până în 2025, să asigure pregătirea pentru lansarea pe orbita stabilită», a scris Rogozin.

La postarea sa, Rogozin a atașat un video unde se poate vedea o tăbliță montată pe modul și unde scrie că acela este compartimentul sigilat al modulului științific și energetic (NEM), dezvoltat de corporția de stat ”Energia”. În 2019 s-au încheiat testele de capacitate ale compartimentului, modulul fiind planficat să fie folosit în componența Stației Spațiale Internaționale (ISS), cu lansare în 2023. Ulterior, însă, lansarea a fost amânată pentru 2024. S-au schimbat și planurile privind folosirea în continuare a actualei ISS.

Despre reluarea planurilor de construire a unei noi stații orbitale ruseşti a vorbit, anterior, vicepremierul Iuri Borisov. Potrivit spuselor sale, Rusia va renunța să folosească Stația Spațială Internațională până în 2025.

”Am convenit, deja, cu partenerii noștri din ISS un termen de activitate la bordul stației – 2024”, au explicat reprezentanții ”Roskosmos-ului”. ”După acest termen, se va lua o decizie, în funcție de starea tehnică a modulelor stației care, în general, și-au îndeplinit ciclul de viață, dar și în funcție de planurile noastre de desfășurare a unei stații orbitale naționale de serviciu dintr-o nouă generație”.

Borisov a precizat că, pe ISS, situația legată de îmbătrânirea structurii și a materialelor poate conduce la ”consecințe ireversibile”, până la o catastrofă. ”Nu putem pune în pericol viața (cosmonauților)”, a subliniat el.

Vicepremierul a arătat, de asemenea, că Rusia s-ar putea descurca și singură cu construcția, dar dacă cineva va dori să participe la proiect, nu va fi refuzat. ”Mai mult ca sigur vom primi potențiali parteneri, dar și singuri o putem duce la capăt”, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.