Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corruption Watch: 'Avertizorii de integritate acţionează cu riscul vieţii lor în Africa de Sud'

Operation World
Africa de Sud

Avertizorii de integritate acţionează cu riscul vieţii lor în Africa de Sud, în special pentru a denunţa cazurile de corupţie, a avertizat ONG-ul Corruption Watch într-un raport publicat miercuri, relatează AFP.

Luna trecută, Babita Deokaran, în vârstă de 53 de ani, angajată la un minister provincial al Sănătăţii şi martor cheie într-un caz de corupţie, a fost împuşcată mortal la Johannesburg.

Ea participase la scoaterea la iveală a unui caz de delapidare de milioane de euro în cadrul unor contracte pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie împotriva COVID-19. Cazul dezvăluit anul trecut a provocat un scandal.

Informaţiile aflate în posesia sa au condus la mai multe demiteri, precum şi la procese împotriva unor companii şi responsabili guvernamentali pentru recuperarea unor sume plătite ilegal.

Femeia a fost împuşcată în maşina ei pe 23 august, în apropiere de domiciliu, după ce îşi dusese copilul la şcoală, potrivit Agerpres.ro.

''Cei care au curajul să vorbească împotriva corupţiei au viaţa ameninţată de persoane care beneficiază de impunitate'', menţionează Corruption Watch. Şase persoane au fost acuzate de crimă în ancheta privind cazul Babita Deokaran.

Preşedintele Cyril Ramaphosa a numit crima o ''tragedie'', salutând o ''eroină şi o patrioată''. Şeful statului, care i-a succedat lui Jacob Zuma, obligat să demisioneze în 2018 după o serie de scandaluri, a făcut din lupta împotriva corupţiei o prioritate.

Guvernul sud-african a anunţat săptămâna aceasta crearea unei unităţi speciale pentru protejarea denunţătorilor.

Potrivit ONG-ului, informaţiile adunate de la aproximativ 2.000 de avertizori de integritate arată că actele de corupţie au continuat în prima jumătate a anului 2021, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Majoritatea mărturiilor implică poliţia, iar altele programele de luptă împotriva COVID-19, finanţarea şcolilor, locuinţa sau chiar ajutorul alimentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.