Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corupție la nivel înalt în lumea medicală: companiile de medicamente au dat mită 70.000 de lire sterline oficialilor de top din NHS

Radu Pop
medici operatie

Oficialii NHS care au acceptat mită de 70.000 de lire sterline pentru a promova medicamentele eliberate pe bază de rețetă au vizitat cabinetele de medicină generală pentru a „schimba” medicamentele pacienților, dezvăluie o şedinţă de tribunal din UK, transmite The Telegraph relatează blacknews.ro.

Paul Jerram și Dr. David Turner au fost acuzați că au ajuns la operații pretinzând că sunt în afaceri oficiale și că au schimbat medicamentele unui pacient – o practică cunoscută sub numele de „switching”.

James Hines QC, care a urmărit penal, a declarat într-un proces de la Southampton Crown Court că cei doi bărbați și-au folosit pozițiile în echipa de management al medicamentelor din Isle of Wight Clinical Commissioning Group (CCG) și că dacă medicii de la cabinete ar fi știut că „nu a fost un vizită oficială, nu le-ar fi permis să [facă modificările]”.

„Ei își foloseau în mod eficient poziția în cadrul NHS pentru a beneficia de serviciile echipei de management al medicamentelor și au primit bani pentru a face acest lucru”, spune instanţa.

„Switching-ul” este o funcție efectuată numai de medici sau profesioniști NHS, care se referă la schimbarea medicamentelor prescrise de pacienți la o intervenție chirurgicală pentru un medicament mai rentabil.

Schimbările „fundamentale” sunt efectuate doar de oficiali de încredere NHS, a spus Hines QC, dar Jerram și Dr. Turner și-au încălcat pozițiile pentru a promova medicamentele pentru care au fost plătiți să facă acest lucru.

Juriului i s-a spus că cei doi bărbați au acceptat mită de aproape 70.000 de lire sterline pentru a promova medicilor medicamentele eliberate pe bază de rețetă și au fost comparați cu arbitrii„‘cumpăraţi” de o echipă de fotbal.

Jerram și Turner ar fi acționat ca „influenceri plătiți” pentru companiile farmaceutice, recomandând medicamente medicilor de familie în schimbul plăților „secrete”.

Jerram, din Shanklin, Isle of Wight, este acuzat de șase capete de acuzare de luare de mită și unul de corupție, în timp ce Dr. Turner, din Ventnor, pe Insula Wight, este acuzat de cinci capete de acuzare de luare de mită.

Inculpaţii – împreună cu alţi doi aflaţi în judecată – neagă acuzaţiile.

Cazul a apărut după o investigație sub acoperire efectuată de The Telegraph în 2015, care a dezvăluit modul în care seniorii NHS erau plătiți cu mii de lire sterline și erau duși în călătorii costisitoare de companiile de medicamente care făceau lobby pentru a-și folosi produsele de către serviciul de sănătate.

Jerram, care era șeful managementului medicamentelor la Isle of Wight Clinical Commissioning Group la momentul investigației, a declarat reporterilor sub acoperire că a participat recent la o întâlnire în Germania, care a avut loc la „unul dintre primele 10 hoteluri din lume” și fiecare delegat a fost plătit cu 500 de lire sterline pe zi pentru a participa, a susținut el.

În urma dezvăluirii, NHS Counter Fraud Authority a lansat o investigație, care a dus la urmărirea penală actuală.

În instanță, procurorul Hines QC a spus că bărbații aflați în judecată „și-au folosit expertiza, cunoștințele lor interne, influența și familiaritatea cu sistemele NHS pentru a-și promova propriile interese private”.

„Au reușit acest lucru în mai multe moduri diferite, dar scopul a fost întotdeauna același: să-și căptușească propriile buzunare. Au primit plăți necorespunzătoare în repetate rânduri”, a spus el. „Acești inculpați erau fiecare corupți. Ei și-au plasat propriul câștig înaintea îndeplinirii corecte a funcțiilor lor publice importante.”

Instanța l-a audiat pe Jerram, în vârstă de 69 de ani, fost șef al managementului medicamentelor și farmacist principal la CCG din Isle of Wight din 2004 și deținea „o mare influență” acolo.

Dr. Turner, în vârstă de 66 de ani, a fost un medic generalist care a lucrat ca consultant la CCG IoW. De asemenea, a prezidat un comitet de prescripție medicală care a consiliat CCG și a format asistente și medici de specialitate.

Împreună, bărbații au condus o companie și au folosit-o ca „instrument pentru luare de mită”, a spus procurorul Hines QC.

În total, ei ar fi primit sau au fost de acord să primească 68.760 de lire sterline din ianuarie 2008 până în iulie 2015.

Juratilor li s-a spus că oficialii NHS au fost plătiți de omul de afaceri Noel Staunton, a cărui firmă de consultanță reprezenta companiile farmaceutice.

Ca urmare a schemei lor „corupte” de șapte ani, instanța a aflat că „integritatea” medicilor NHS care făceau recomandări sincere cu privire la medicamentele eliberate pe bază de rețetă a fost încălcată și medicamentele au fost impuse în mod necorespunzător către cabinetele de medicină generală și consiliile consultative.

Farmacistul din serviciile de sănătate Cathal Daly – care este, de asemenea, acuzat că acceptă „backhanders” – face și el parte din grupul aflat acum în judecată.

Staunton, în vârstă de 60 de ani, a fost „plătit foarte frumos” de către clienții companiei sale farmaceutice prin intermediul companiei sale 3i Consultancy și a fost prieten de lungă durată cu Jerram.

Staunton, care a primit zeci de mii de lire sterline de la producătorii de medicamente, este acuzat că a plătit perechea pentru a promova medicamentele fabricate de clienții săi, cum ar fi medicamentele pentru colesterol și unguentele.

Staunton a contactat în mod repetat companiile farmaceutice pentru a promite că le poate promova medicamentele pe ScriptSwitch într-o schemă „extrem de profitabilă” pentru el.

Continuarea pe blacknews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.