Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COSR aniversează 110 ani de Olimpism în România. Turnul STS a fost iluminat tricolor

frr.ro
COSR sport olimpic

Data de 27 martie coincide anul acesta cu împlinirea a 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român, devenit ulterior Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Primul președinte al COR a fost ASR Principele Carol al României. România a cucerit în acești 110 ani 309 medalii olimpice, potrivit mediafax.

La 27 martie 1914, la cererea lui Gheorge Alexandru Plagino, deja membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România la acea vreme, se înființează Comitetul Olimpic Român. Tot atunci au fost desemnați primii delegaţi români la Congresul Internaţional al Comitetului Internaţional Olimpic de la Paris, conform COSR.

Primul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a fost ASR Principele Carol al României (1914-1920). Comitetul Olimpic Român, fondat pe 27 martie 1914, a fost imediat recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic.

În plus, în contextul Mişcării Olimpice, un rol important, recunoscut şi de către CIO, în renaşterea Jocurilor Olimpice l-a avut şi cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa (1800-1865), stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa.

Din iniţiativa acestui negustor, mare iubitor de artă şi literatură, au renăscut JO la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din Antichitate.

COSR este instituția care alcătuiește Echipa României care participă la Jocurile Olimpice. De asemenea, COSR trebuie să organizeze și să conducă delegațiile sale atât la Jocurile Olimpice cât și la alte competiții internaționale patronate de Comitetul International Olimpic (CIO).

În cei 110 de ani de istorie, România a câștigat 309 medalii olimpice, din care 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz la Jocurile Olimpice.

Turnul Serviciului de Telecomunicații Speciale din București a marcat 110 ani de existență ai Mișcării Olimpice din România. Prin iluminarea în culorile tricolorului, în noaptea de marți spre miercuri a Turnului STS, care are aproape 210 metri înălțime. A fost, de asemenea, afișat și mesajul ”COSR – 110 ani” în semn de recunoaștere a valorii Mișcării Olimpice și a performanțelor românilor în competițiile olimpice.

Mesajul va fi afișat din nou și în seara de miercuri spre joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.