Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe: 'Ar trebui mâine să fie adoptat în Parlament, la vot final, Codul Silvic'

Inquam Photos / Octav Ganea
costel alexe

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, consideră că noul Cod Silvic ar trebui adoptat, miercuri, de către Parlament, astfel încât noile sancţiuni pentru tăierile ilegale de pădure să poată intra în vigoare, potrivit Agerpres.

"Suntem în ultimele zile, ar trebui mâine să fie adoptat în Parlamentul României, la vot final, Codul Silvic cu noile sale modificări şi amendamente aduse. Apoi, după publicarea în Monitorul Oficial vom avea un Cod Silvic mult mai aspru, care îi va pedepsi mult mai grav pe cei care vor încălca legea. Astfel, în interiorul fondului forestier, cineva, oricine, indiferent cine va fi el, indiferent de valoarea prejudiciului adus prin tăierea ilegală a unei cantităţi a materialului lemnos, va fi infracţiune şi va fi pedepsită ca atare. Toţi românii trebuie să înţeleagă că furtul este furt şi trebuie pedepsit. De asemenea, prin noul Cod Silvic cresc şi sancţiunile şi toţi cei care transportă ilegal material lemnos, pe drumurile publice din România, li se vor confisca mijloacele de transport, indiferent că vorbim despre camionetă, dubă camion sau Tir. Se vor confisca şi, evident, vor plăti pe măsură", a declarat, marţi, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Costel Alexe a arătat că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar fi cel mai ridicat grad de protecţie al pădurilor şi că, prin modificarea Codului Silvic, prin introducerea sistemului de alertă, prin hărţile satelitare, cu operaţionalizarea SUMAL, acestea vor scădea foarte mult.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în primele 6 luni ale anului 2020 instituţiile din subordinea sa au realizat la nivel naţional 106.000 de controale care s-au încheiat cu 1.100 de dosare penale, iar 95% dintre acestea, respectiv 1.052 de dosare, au ca obiect tăierile ilegale identificate în teren.

"Ca ministru, ca membru al Guvernului, ca cetăţean al României, aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de organele de cercetare penală apoi de procurori, să ajungă în faţa justiţiei cei care se fac vinovaţi, iar cei care au greşit, consider că trebuie să fie aspru pedepsiţi", a subliniat Costel Alexe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.