Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe susţine că judeţul are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani: Avem obligaţia să asigurăm finanţări majore pentru domeniul medical

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat, luni, că bugetul pentru 2023 este cel mai mare din ultimii 30 de ani, precizând că va exista, totuşi, un deficit de 263 milioane lei, care va fi acoperit din excedentul la buget din anul anterior, potrivit news.ro.

Costel Alexe a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că, pentru anul 2023, bugetul general al judeţului Iaşi include venituri de 1,37 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,63 miliarde de lei, deficitul depăşind suma de 260 milioane de lei.

Şeful CJ Iaşi a explicat că acest deficit va fi acoperit din excedentul bugetului local cu suma de 205,55 milioane lei şi din excedentele bugetelor unităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii cu suma de 57,57 milioane lei.

“Este cel mai mare buget din ultimii 30 de ani. Priorităţile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, să asigurăm buna funcţionare a instituţiei şi a tuturor deconcentratelor, să investim în dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru judeţ şi să atragem fonduri europene şi guvernamentale pentru noi direcţii de investiţii. Fiecare domeniu este important şi nu vom neglija nici educaţia, nici cultura, nici relaţia cu ONG-urile şi societatea civilă, dar avem obligaţia de a asigura finanţări majore pentru domeniul medical şi infrastructura rutieră, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care să satisfacă şi nevoile ieşenilor, dar şi statutul de pol regional al judeţului nostru“, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

El a afirmat că instituţia pe care o conduce are şase spitale în subordine, iar majoritatea au adresabilitate regională.

“Peste 50 la sută din cheltuielile de funcţionare pe care le avem sunt direcţionate către cele şase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Direcţie Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară, şase şcoli speciale în subordine, trei unităţi-medico sociale şi instituţii de cultură. Pentru toate acestea trebuie să asigurăm resursele necesare pentru buna funcţionare”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Şeful CJ Iaşi a anunţat că pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.

Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi, respectiv 130 milioane de lei, şi la Sănătate - 111 milioane lei.

“Vom continua să investim în modernizarea drumurilor şi a spitalelor, în construirea parcurilor industriale, pentru a creşte numărul locurilor de muncă, şi în implementarea proiectelor societăţii civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiţii“, a precizat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Totodată, în bugetul general al judeţulului sunt prevăzute finanţări de un milion lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi un milion lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii şi Tineret Luceafărul Iaşi.

Bugetul judeţului Iaşi pentru acest an va fi supus votului plenului Consiliului Judeţean pe 1 februarie, în şedinţă extraordinară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.