Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costin Borc către absolvenţii de internship: E nevoie de o infuzie de nou în administraţie

agerpres
Costin Borc

Necesitatea unui aer nou, a unei permanente înnoiri şi a unei infuzii de nou în administraţie este evidentă, a declarat vineri vicepremierul Costin Borc, care le-a transmis celor 200 de absolvenţi ai programului guvernamental de internship să ia în calcul opţiunea de a lucra în aparatul guvernamental pentru că ţara are nevoie de ei.

"Administraţia arată atât de bine sau atât de rău cum vrem noi să arate. Nu este un dat, (...) este aşa cum este datorită interacţiunilor noastre cu ea. Şi administraţia poate fi mai bună dacă dorim să o schimbăm, să o adaptăm la tot ceea ce se întâmplă. Şi poate fi mai rea sau cu o imagine mai proastă, dacă vom sta de o parte. (...) S-ar putea ca unele lucruri pe care le-aţi văzut în administraţia românească să vă fi şocat. S-ar putea ca unele lucruri pe care le-aţi văzut să vă fi făcut plăcere şi să vă bucure. Eu ce pot să spun, fără să mă repet, este că administraţia este atât de bună ca oamenii care fac parte din ea. (...) Necesitatea unui aer nou, a unei permanente înnoiri şi a unei infuzii de nou în administraţie este evidentă şi sper ca experienţa din aceste două luni să vă convingă că rolul dumneavoastră este în administraţia românească", le-a transmis Costin Borc celor 200 de participanţi la cea de a patra ediţie a Programului oficial de internship al Guvernului, în cadrul ceremoniei de absolvire, desfăşurată la Biblioteca Naţională a României.

Citește și: EXCLUSIV STIRIPESURSE.RO anunță STIREA ANULUI în România: O mare televiziune se VINDE

Vicepremierul a apreciat prezenţa în rândul participanţilor la programul de internship şi a unor absolvenţi de facultăţi din străinătate.

"Este excelent. M-aş bucura să ştiu că unul din rezultatele acestui program de internship este ca (...) să vă doriţi să vă întoarceţi în ţară. Sau, în orice caz, să nu vă fi convins să nu vă întoarceţi în ţară. (...) Fără să spun cuvinte mari şi lozinci patriotarde, ţara are nevoie de dumneavoastră. Ţara nu poate să meargă înainte fără aportul dumneavoastră şi celor din generaţia dumneavoastră. Cu cât ţara pierde mai mulţi oameni în fiecare zi, cu atât - pentru cei care sunteţi economişti sau faceţi studii statistice - cu atât ceea ce rămâne e mai rău. E o chestie simplă, de selfselection, nu trebuie demonstrată", a arătat Borc.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, le-a mulţumit, la rândul său, tinerilor pentru că au adus un "suflu nou" în minister.

"Vă mulţumesc că nu mai puţin de 15 dintre dumneavoastră aţi ales Ministerul Finanţelor Publice - 10 la minister şi cinci la ANAF - unde s-au simţit foarte bine. (...) Eu, azi dimineaţă, am fost la ANAF şi am plătit impozitul cu cardul, deci am vrut să testez personal dacă într-adevăr funcţionează cardul la ANF şi funcţionează", a spus ministrul de Finanţe.

Irina Alexe, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, le-a spus tinerilor absolvenţi să nu uite să fie oameni mai departe în cariera pe care o vor urma, invitându-i să aplice pentru cele 5.000 de posturi pe care MAI a anunţat că le va scoate la concurs în cadrul tuturor structurilor sale în perioada următoare.

"Sunt convinsă că veţi fi nişte oameni minunaţi, nişte profesionişti adevăraţi, chiar dacă veţi alege sau nu să lucraţi în administraţie", a spus Alexe.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a subliniat că este nevoie în administraţie de oameni care să vină cu "entuziasm şi idei noi", dar şi cu "curajul de a găsi soluţii".

"Am merge mult mai repede cu foarte multe proiecte dacă am avea oameni care să aibă iniţiativă şi verticalitate", a spus Arafat.

În cadrul ceremoniei au fost citite şi o serie de mesaje prin care mai mulţi dintre tinerii absolvenţi şi-au exprimat părerile cu privire la perioada de internship guvernamental, mulţi dintre ei punctând faptul că experienţa i-a ajutat să îşi facă o impresie de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă administraţia la nivel central.

Pe parcursul celor două luni ale Programului de internship din 2016 tinerii au fost implicaţi atât în activităţi la nivelul instituţiei-gazdă, cât şi în evenimente comune, organizate de echipa din cadrul Cancelariei prim-ministrului. În fiecare săptămână, internii au avut întrevederi cu demnitari români şi diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, au vizitat instituţii - emblemă, precum Curtea Constituţională a României, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Banca Naţională a României sau Curtea de Conturi a României. De asemenea, stagiarii au participat la traininguri, competiţii, consultări, simulări ale proceselor administrative şi întâlniri administrative.

Scopul programului a fost de a familiariza tinerii cu administraţia publică din România şi de a dobândi cât mai multe competenţe şi abilităţi specifice, prin implicarea în procesele de îmbunătăţire a actului normativ, dar şi prin intermediul întâlnirilor organizate, unde au avut oportunitatea de a adresa întrebări demnitarilor şi diplomaţilor, anunță Agerpres.

Cei 200 de absolvenţi ai ediţiei din acest an provin din 20 de universităţi româneşti şi din alte 32 de universităţi din Europa, Asia şi America de Nord. Tinerii se alătură reţelei de Alumni formată din absolvenţii celor trei promoţii anterioare ale Programului oficial de internship, organizat de Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.