Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul alimentelor de bază pentru micul dejun a crescut cu 25% în doi ani (analiză)

lapte

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obișnuit a crescut cu 25% în ultimii doi ani, potrivit celui mai recent index Breakfast Commodity Basket realizat de platforma de investiții și tranzacționare eToro.

Rata masivă de creștere a prețurilor indică faptul că multe dintre aceste produse alimentare pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri în următoarele luni, până când prețurile materiilor prime respective se vor reduce.

Indexul Breakfast Commodity Basket alcătuit de eToro se bazează pe prețurile de pe bursele internaționale a nouă materii prime specifice pentru micul dejun - grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte și ceai. Din iulie 2021, prețul mediu al acestor produse a crescut cu 25%, iar vremea imprevizibilă și deficitul de recoltă continuă să favorizeze tendința de creștere.

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere de preț dintre toate produsele din coșul pentru micul dejun, prețul său la bursele de materii prime urcând cu 123% în doi ani, în mare parte datorită continuării recoltelor dezamăgitoare de portocale din Florida, unul dintre marii producători mondiali. Prețurile la cacao au explodat și ele, crescând cu 51% numai în ultimul an, în condițiile în care ploile abundente au afectat aprovizionarea de la principalul producător, Coasta de Fildeș, în timp ce costul ceaiului a crescut cu 45% față de anul trecut.

Cu toate acestea, prețurile anumitor mărfuri sunt în scădere - ovăzul, laptele, cafeaua, grâul și carnea de porc sunt mai ieftine decât în urmă cu 12 luni - în mare parte datorită scăderii prețurilor la energie și a faptului că piețele se adaptează la impactul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ben Laidler, analist piețe globale la eToro, a declarat: "În comparație cu anul trecut, coșul nostru de alimente de bază pentru micul dejun reprezintă o lectură mai puțin dureroasă, cinci din nouă ingrediente pentru micul dejun înregistrând scăderi de preț începând cu iulie 2022.

Cu toate acestea, costul în creștere pentru cacao, suc de portocale, zahăr și ceai înseamnă că multe dintre alimentele noastre de bază preferate pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri pentru încă multe luni".

În ceea ce privește prețurile de pe rafturile supermarketurilor, zahărul a fost cel care a crescut cel mai mult în ultimul an, cu 54% în ultimele 12 luni, potrivit celor mai recente date ONS. Acesta este urmat de dulceață și ouă, ambele cu 29% mai mult față de anul trecut.

Produse de bază

Evoluția prețului produselor de bază din iulie 2021 (2 ani)

Evoluția prețului produselor de bază din iulie 2022 (1 an)

Evoluția prețului produselor de bază de la un an la altul (YTD)

Grâu

5%

-8%

-10%

Zahar

35%

38%

30%

Cacao

45%

51%

33%

Ovăz

-1%

-19%

7%

Suc portocale

123%

100%

50%

Lapte

-8%

-32%

-14%

Cafea

-3%

-14%

2%

Carne porc

-7%

-6%

50%

Ceai

40%

45%

-11%

Breakfast Commodity Basket

25%

15%

14%

*Prețuri spot obținute în cea de-a treia săptămână a lunii iulie din ultimii doi ani. Performanțele anterioare nu reprezintă o indicație a rezultatelor viitoare.

Datele utilizate în acest comunicat de presă au fost preluate din Refinitiv la data de 25.07.2023. Prețurile la vedere pentru Grâu (US$/Bu), Ovăz (US$/Bu), Zahăr brut (US$/lb), Cacao (US$/MT), Suc de portocale (indicele GSCI spot OJ), Lapte (CME non-gras), Cafea compozit (US$/lb), Ceai (US$/kg), Burtă de porc (US$/lb).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.