Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul global al criminalităţii cibernetice, estimat la 5,5 trilioane de euro în 2021 (analiză)

alerta cibernetica
"Într-o lume din ce în ce mai digitală, criminalitatea cibernetică a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa societăţii actuale. O problemă serioasă pentru guverne, companii şi persoane fizice deopotrivă, criminalitatea informatică produce daune economice fără precedent în întreaga lume, iar costurile cresc într-un ritm exponenţial. Produsele hardware şi software sunt din ce în ce mai mult supuse unor atacuri cibernetice, a căror reuşită a dus la un cost anual global al criminalităţii cibernetice estimat la 5,5 trilioane de euro în 2021. Pe lângă costurile suportate de companii, evenimentele geopolitice recente aduc în prim plan riscurile cibernetice la nivel de ţară. În contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, tot mai multe ţări din Uniunea Europeană încearcă să implementeze măsuri care să le protejeze de ameninţările cibernetice. Guvernul României a adoptat un proiect legislativ prin care interzice achiziţionarea şi utilizarea produselor şi serviciilor software antivirus create de companii din Federaţia Rusă", a comentat analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

În acelaşi context, Comisia Europeană a propus, recent, un nou set de norme care să fie aplicate dispozitivelor inteligente, cu scopul de a obliga producătorii de hardware conectate la internet să implementeze soluţii de securitate cibernetică mai bune.

"Această nouă iniţiativă va afecta produsele "inteligente", cum ar fi maşinile de spălat, jucăriile dar şi alte produse conectate la internet. Legea privind rezilienţa cibernetică încearcă să creeze condiţii pentru dezvoltarea de produse sigure având elemente digitale, asigurându-se că produsele hardware şi software sunt lansate pe piaţă cu mai puţine vulnerabilităţi şi că producătorii iau în serios securitatea pe tot parcursul ciclului de viaţă al unui produs. Un alt obiectiv al propunerii este de a crea condiţii care să permită utilizatorilor să în calcul securitatea cibernetică atunci când aleg şi utilizează produse ce contin elemente digitale. O legislaţie similară, bazată pe codul de bună practică în materie de securitate din 2018, este în curs de aprobare în prezent în Parlamentul din Regatul Unit. Printre altele, aceasta va interzice producătorilor să utilizeze parole universale implicite (cum ar fi "password" sau "admin"), care sunt adesea predefinite în setările din fabrică ale unui dispozitiv şi sunt uşor de ghicit - ceea ce le face lipsite de sens din punct de vedere al securităţii", susţine Maioreanu.

Analiza eToro punctează faptul că Uber a anunţat că investighează o breşă în sistemele sale informatice şi a alertat autorităţile. Potrivit New York Times, singurul hacker aflat în spatele breşei, ce susţine că are 18 ani, a declarat că a compromis sistemele Uber, deoarece compania avea o securitate slabă. "Atacatorul ar fi folosit ingineria socială pentru a compromite contul de Slack al unui angajat, convingându-l să-i dea o parolă care i-a permis accesul la sistemele Uber. Aceasta a devenit o tactică populară în atacurile cibernetice recente", menţionează sursa citată.

Compania de consultanţă Gartner estimează că, în 2022, cheltuielile utilizatorilor finali pe piaţa de securitate a informaţiilor şi de gestionare a riscurilor se vor majora până la 172,5 miliarde de dolari, cu o creştere constantă de 12,2%.

În 2026, piaţa va ajunge la o valoare de 267,3 miliarde de dolari, cu o rată de creştere agregată în monedă constantă de 11%.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes.

Pentru a ajuta investitorii să capete o prezenţă diversificată în acest domeniu, eToro a lansat Portofoliul Inteligent de Securitate Cibernetică, menit să profite de oportunităţile pe care le aduc evoluţiile actuale din industrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.