Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul incompetenței în România: Zeci de milioane de euro pentru directivele europene neimplementate

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis Comisiei Europene o serie de solicitări cu privire la situația implementării directivelor europene în țara noastră, comparativ cu celelalte state membre, în cadrul proiectului „Incompetență sau rea-credință? Cine răspunde pentru amenzile plătite de Romania?”. Răspunsul Comisiei Europene este extrem de îngrijorător și confirmă ceea ce FACIAS atrage atenția de mult timp: România plătește cu zeci de milioane de euro incompetența!

Într-o perioadă în care Europa se străduiește să devină mai verde, mai echitabilă și mai eficientă, România pare să rămână în urmă, prinsă în vechile moduri de operare care îi costă pe cetățenii săi nu doar bani, dar și credibilitatea pe scena internațională. În urma solicitărilor FACIAS, Comisia Europeană confirmă că România riscă să plătească alte sancțiuni impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Concret, România va trebui să plătească pentru netranspunerea directivei 1999/31/EC privind depozitele de deșeuri neconforme. Media de întârziere pentru implementarea directivelor în România este de 21 de luni. Comparativ, media europeană este de 12,6 luni. Acesta este un semnal clar al unui sistem defectuos care are nevoie de reforme drastice.

FACIAS a propus guvernului o serie de proceduri concrete, eficiente și transparente pentru a accelera implementarea directivelor europene. Aceste propuneri includ, printre altele, sancțiuni clare pentru persoanele responsabile cu implementarea directivelor și care nu se achită de sarcinile lor de serviciu.

Sancțiuni de 30 de mii de euro pe zi

Conform Comisiei Europene, țara noastră ar putea fi obligată să plătească sume de 29.781,30 EUR pentru fiecare zi de întârziere în îndeplinirea obligațiilor sale legale. Dacă aplicăm această rată la media de întârziere a României, care este de 21 de luni (aproximativ 640 de zile), vorbim despre o amendă totală de aproape 19 milioane de euro. În plus, există și o sumă forfetară bazată pe o sumă zilnică de 3.311,50 EUR, multiplicată cu numărul de zile de întârziere. Acest lucru ar putea adăuga alte milioane la factura deja mare pe care România o datorează.

România este în pragul unei crize financiare și instituționale, iar campania „Incompetență sau Rea-Credință? ? Cine răspunde pentru amenzile plătite de Romania” urmărește să evidențieze și să rezolve, într-un final, această gravă problemă. FACIAS va merge mai departe cu demersurile pentru a determina responsabilii să găsească soluții efective pentru această problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.