Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costumul popular românesc, admirat la evenimentul „De la Tradiție la Modernism/Inovație” din Dubai

www.edusoft.ro
costum popular

Portul popular românesc a fost vedeta unei seri de excepție, la Dubai, în cadrul unui proiect-eveniment al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, realizat cu sprijinul Consulatului General al României la Dubai.

Personalități din viața culturală, politică și artistică din Emiratele Arabe Unite și România, membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești au luat parte la prezentarea proiectului „De la Tradiție la Modernism/Inovație”, în cadrul căruia a fost promovat costumul popular românesc ca parte a patrimoniului cultural și ca sursă de inspirație pentru designerii moderni. Evenimentul a inclus o expoziție de costume populare și accesorii, prezentări de modă și momente artistice.

Oaspete de onoare a fost E.S. doamna Noura al Kaabi, Ministrul Culturii şi Dezvoltării Cunoaşterii din E.A.U. Printre demnitarii și oficialii care au participat la această seară dedicată României s-au mai aflat Alteța Sa Sheikh Obaid Bin Suhail Al Maktoum, Alteta Sa Sheikha Hend Faisal Al Qassemi, Sheikh Awad Al Mejren, Sheikha Moona al Mansour, Ambasadorul României în E.A.U., Ecelența Sa domnul Adrian Măcelaru, Consulul României în Dubai, Nicoleta Teodorovici, Cyril Zammit, vicepreședintele Autorității pentru Cultură și Arte din Dubai, Abdulrahman Al Mutaiwee, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al E.A.U., precum și reprezentanți ai municipalității, ai Poliției locale, ai Camerei de Comerț și Industrie, ai Departamentului pentru Cultură și Media.

Citește și: Construcții emblematice ale trecutului în România

Români și emiratezi deopotrivă au admirat piese de port popular provenind din toate zonele țării, realizate integral manual de meșterii artizani Victoria Linul și Virginia-Maria Roș, care au pus în valoare costumul tradițional românesc în întreaga lui splendoare și autenticitate.

“Ne-am dorit ca prin acest eveniment să prezentăm portul popular românesc ca factor esențial în menținerea identității și a moștenirii noastre culturale, dar și ca modalitate de promovare a imaginii României. Românii sunt talentați, cu dragoste pentru tradițiile și valorile noastre străvechi, și dorim să facem cunoscute aceste calități peste tot în lume. Diversitatea culturală este o valoare a comunității internaționale și am asistat aici, în E.A.U., la o sărbătoare a diversității culturale. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment și le mulțumesc autorităților emirateze pentru deschidere”, a spus ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Seara de gală a fost și un prilej de promovare în Emiratele Arabe Unite a mărcilor românești din zona creației vestimentare și a accesoriilor. Cu acest prilej și-au prezentat creațiile Cătălin Botezatu, Clara Rotescu, Kikilou by Kiki Dumitrescu, Balisarda și Atelier Faiblesse. Artista Ianna Novac i-a încântat pe invitați cu un recital de excepție, alături de tenorul Octavian Dobrotă.

Evenimentul “De la Tradiție la Modernism/Inovație” se înscrie în demersurile pentru promovarea valorilor culturale românești ca factor esențial în întărirea legăturilor dintre România și Emiratele Arabe Unite, în baza cooperării bilaterale în sectoare prioritare pentru România, printre care și domeniul cultural. Cooperarea este înscrisă în declarația comună privind stabilirea unui parteneriat extins între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, document semnat în octombrie 2018, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.