Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costurile de cumpărare a locuințelor în SUA ar putea scădea în urma unei înțelegeri cu brokerii

Facebook
imobiliare constructii

Asociația națională a agenților (NAR) imobiliari a acceptat vineri să soluționeze litigiul antitrust care acuză brokerii de umflarea comisioanelor de vânzare, o înțelegere care va aduce, probabil, schimbări majore și costuri mai mici atunci când americanii cumpără și vând case, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Acordul de 418 milioane de dolari prevede ca NAR să elimine reguli vechi de zeci de ani privind comisioanele și să faciliteze cumpărătorilor negocierea onorariilor cu proprii agenți sau să nu apeleze deloc la agenți.

Aceste schimbări ar putea stimula mai multe vânzări de locuințe prin reducerea comisioanelor obișnuite cu mii de dolari, un beneficiu pentru persoanele și familiile mai puțin bogate care se luptă cu presiunile inflaționiste sau care sunt scoase din cartierele lor. Dar ar putea, de asemenea, să reducă veniturile agențiilor tradiționale de brokeraj imobiliar și să facă angajările mai puțin profitabile și mai puțin atractive pentru cei peste 1 milion de agenți pe care îi reprezintă NAR.

Înțelegerea a fost anunțată la 4 luni și jumătate după ce un juriu federal din Kansas City, Missouri, a ordonat NAR și mai multe agenții de brokeraj să plătească 1,78 miliarde de dolari într-un caz antitrust care viza agenții din acest stat. Un judecător de acolo analizează o cerere a reclamanților de triplare a despăgubirilor. Mai multe procese similare au fost intentate în întreaga țară. Printre pârâții din litigii s-au numărat HomeServices of America, parte a companiei Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett.

Anywhere Real Estate, Compass, Douglas Elliman, Keller Williams și Re/Max se numără printre alte agenții de brokeraj care au fost date în judecată.

Prețul acțiunilor mai multor agenții de brokeraj a scăzut, inclusiv unele cu procente de două cifre, după ce a fost anunțată tranzacția . Acțiunile unor constructori de locuințe, inclusiv Lennar și Toll Brothers au câștigat după aflarea veștii.

Acordul necesită aprobarea instanței. Acesta rezolvă pretențiile împotriva agenților NAR, a grupurilor de agenți imobiliari de stat și locale, precum și a majorității brokerilor mai mici. HomeServices nu face parte din acord.

„Ar trebui să fie presați să se alăture restului industriei pentru a-și schimba practicile”, a declarat Michael Ketchmark, un avocat care reprezintă reclamanții în cazul din Missouri.

O purtătoare de cuvânt a Berkshire Hathaway Energy, care deține HomeServices, a refuzat să comenteze. NAR nu a răspuns solicitării de comentarii suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.