Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COTAR cere ASF să intervină, acuzând că Euroins încalcă dispozițiile legale în materie de RCA

COTAR

Procedura internă pe care societatea de asigurări Euroins a impus-o angajaților încalcă dispozițiile legale în materie de RCA și afectează grav drepturile și interesele transportatorilor, arată Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), într-un comunicat, potrivit Mediafax.

"În multe situații transportatorii au și calitate de persoane păgubite, ca urmare a producerii unor evenimente rutiere, iar obiectul nostru de activitate este transportul. Cu autovehiculele noi ne câștigăm pâinea, iar dacă Euroins refuză să facă constatările în termenul legal și cu respectarea dispozițiilor legale, se întârzie implicit efectuarea reparațiilor, mașinile fiind blocate în service până la efectuarea constatării, de către inspectorii Euroins. Daca veți suna la Euroins, veți constata că nu știu când pot face constatatarea pentru un autovehicol nedeplasabil. Acest lucru este foarte grav și cerem de urgență ca ASF să ia măsuri. Prin notele interne Euroins, nu numai că se încalcă dispozițiile legale, ci creează în sarcina noastră, a păgubiților, obligații care nu sunt prevăzute de lege, cum ar fi prezentarea de către păgubiți doar în centrele de constatare ale Euroins, pentru efectuarea constatărilor", arată COTAR.

COTAR mai spune că fiecare păgubit are dreptul să-și aleagă în mod liber unitatea reparatoare pentru efectuarea reparațiilor. Organizația amenință de asemenea cu proteste dacă nu se rezolvă situația constatărilor de daune.

"Singurele obligații ale păgubiților pentru efectuarea constatării avariilor sunt cele prevăzute de art. 18 alineat 5) din Norma 20/2017, și anume să permită accesul asiguratorului RCA la bunul avariat și să asigure condițiile necesare în vederea efectuării constatării. Restul obligațiilor, pentru ca o constatare a daunelor să fie efectuată, revine societății de asigurare RCA. Astfel, solicităm reprezentanților Euroins să respecte legea și să efectueze urgent toate constatările daunelor, deoarece sute de autovehiculele sunt blocate în service-uri, nereparate, iar în scurt timp vom fi nevoiți să protestam, pentru că nu ne mai putem desfășura activitatea din cauza Euroins, care încalcă legea", spune COTAR.

Citește și: Liviu Dragnea, prima postare pe Facebook, după încarcerare: România, de dragul tău am sacrificat tot

Confederația transportatorilor mai reclamă că la constatarea daunelor păgubitului i se comunică suma de plătit în mod verbal și nu în scris, cum prevede legea.

"O altă indicație din notele interne ale Eurois este că la constatarea daunelor i se va comunica „verbal” pagubitului suma din calculatie. De ce verbal ? Aveti ceva de ascuns? Legea spune că se comunică în scris. „Facturile de închiriere auto vor fi acceptate numai dacă factura de reparație conține mai mult de 8 ore de manoperă”. Aceasta este o alta indicație dată angajaților Euroins. Rugăm ASF să facă urgent control la Euroins, întrucât societatea de asigurări încalcă foarte grav dispozițiile legale în materie de RCA, indicând și angajaților să procedeze în acest fel. Îi îndeamnă să încalce legea, iar dacă angajații refuză să încalce legea, probabil sunt sancționați pentru nerespectarea notei interne", spune COTAR.

Vicepreședintele ASF pe asigurări Cristian Roșu a convocat de urgență săptămâna trecută conducerea societății de asigurare după ce în presă au apărut informații că Euroins ar fi încălcat regulament.

Reprezentanții Euroins au transmis în răspuns că Euroins își va continua să își îndeplinească obligațiile legale față de clienții RCA și că documentele interne publicate în presă au fost folosite într-un context manipulativ.

"În legătură cu informaţiile vehiculate în unele canale media în data de 27 noiembrie, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA confirmă că va continua să îşi îndeplinească obligaţiile legale faţă de clienţii RCA prin asigurarea unui flux complet, pe întreg teritoriul României. Documentele interne publicate sunt versiuni preliminarii, incomplete, şi au fost folosite între-un context manipulativ", spune Euroins într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.