Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cotroceniul, lovitură neașteptată pentru serviciile secrete

sri

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele politice pe tema legilor securității naționale, iar acum vine un nou semnal către Parlament din partea consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor.

Acesta arată că de la Cotroceni există suportul pentru înființarea unei comisii parlamentare dedicată interceptărilor, iar aceasta va avea rolul să soluționeze plângerile oamenilor care se simt lezați de activitatea de interceptare. Astfel, cei interceptați de SRI, care sunt de părere că sunt victima unui abuz se vor putea adresa Parlamentului.

"Normal că este necesar ca orice autoritate în materia interceptărilor, indiferent în coordonarea cărei instituţii s-ar afla, să fie supusă, aşa cum sunt şi celelalte structuri din domeniul securităţii naţionale, controlului civil şi democratic exercitat de Parlament. Fie prin intermediul structurilor stabilite printr-un cadru legislativ, aşa cum va stabili această comisie parlamentară specială, fie prin realizarea unei alte comisii speciale organizate în acest scop, al controlului privind activitatea de interceptări", a declarat Ion Oprişor.

Scopul acestei structuri aflate sub control civil ar asigura un "mecanism de echilibru şi control reciproc" între instituţiile statului, dar ar fi şi o modalitate de verificare a eventualelor plângeri formulate de cetăţeni care s-ar putea considera "vătămaţi nejustificat" de activitatea unei astfel de autorităţi în domeniul interceptărilor.

"Ar putea acea terţă autoritate să propună o măsură de reparare a situaţiei, de corecţie şi de sancţionare. Din acest punct de vedere, suntem întru totul de acord că trebuie să existe, la nivelul Parlamentului, o astfel de entitate care să asigure controlul parlamentar asupra interceptărilor", a precizat consilierul prezidenţial, pentru News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.