Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-19 este o boală vasculară și NU o infecție respiratorie (studiu francez)

smartradio.ro
vaccin covid medic cercetare cercetator analize

Virusul SARS-CoV-2 lasă urme adânci în organismul uman, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi, care au arătat că cel puțin 60 la sută dintre pacienți prezintă cel puțin un simptom chiar și la șase luni de la infectate.

Oboseala, durerile sau dificultățile în respirație sunt doar câteva dintre simptomele pe care le prezintă 60 la sută dintre pacienții spitalizați din cauza Covid-19, potrivit unui studiu francez, publicat în revista Clinical Microbiology and Infection.

Potrivit acestei cercetări, un sfert dintre pacienții spitalizați prezintă ''trei sau mai multe simptome'', iar 2% au trebuit chiar ''spitalizaţi din nou'', arată studiul realizat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale - INSERM), pe un grup de 1.137 de persoane, constituit pentru a monitoriza pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 după perioada de spitalizare.

''O senzaţie semnificativă de oboseală, dificultăţi în respiraţie, precum şi dureri musculare şi articulare se numără printre manifestările clinice persistente cel mai frecvent raportate'' cu prilejul controalelor de urmărire la trei şi la şase luni în urma spitalizării pentru tratarea COVID-19.

Potrivit cercetătorilor, cei mai mulți dintre pacienții care au prezentat aceste simptome au fost internați la terapie intensivă.

În același timp, oamenii de știință au arătat că ''deşi bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca şi durată''.

Nu în ultimul rând, persoanele care au dezvoltat forme de ”covid de lungă durată” s-au confruntat cu probleme economice și sociale, întrucât pacienţii care au raportat simptome după şase luni şi care exercitau o activitate profesională în momentul infectării, o treime nu a mai revenit la muncă.

COVID-19, O BOALĂ VASCULARĂ, NU INFECȚIE RESPIRATORIE

Lucrarea științifică publicată în Circulation Research demonstrează că boala COVID-19 este una vasculară deoarece coronavirusul atacă celulele sistemului vascular, anunță Scitechdaily.com.

„Mulți oameni cred că boala COVID-19 este una respiratorie, însă este o boală vasculară”, spune Uri Manor, asistent profesor în domeniul cercetării și coautor principal al noului studiu de mare amploare.

„Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce alți pacienți au probleme cu alte organe din corp”, a mai continuat expertul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.