DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

COVID-19: Cum poți să-ți recuperezi banii pe vacanță

Organizatia Elena de Turism
Grecia vacanta mare Lefkada

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prezintă variante pentru cei care vor să-şi recupereze banii de la agenţiile de turism.

”În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, care a afectat pe multiple planuri viaţa obişnuită a cetăţenilor, începând cu sfera mobilităţii, care include şi activităţile turistice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este în măsură să facă o serie de recomandări tuturor consumatorilor interesaţi:

Celor care aveau în plan deplasări cu data de început în următoarele 14 zile, pe care acum doresc să le contramandeze li se recomandă să facă, în scris, o cerere de restituire a banilor achitaţi deja către operatorul economic.

Agenţia poate propune următoarele două variante de rezolvare a situaţiei: fie va începe toate demersurile necesare recuperării banilor de la furnizorii de servicii turistice, astfel încât demersul să se finalizeze cu succes, în timp util; fie, în urma cererii dumneavoastră, veţi primi un document care atestă creanţa Dvs. comercială şi care vă dă posibilitatea ca, la o dată ulterioară, după încheierea perioadei de pandemie şi a efectelor acesteia, să călătoriţi în aceleaşi condiţii precum cele contractate initial către destinaţiile alese de Dvs”, transmite ANPC.

Vezi si: Vârsta medie a italienilor care au murit în pandemia COVID-19 (date oficiale)

ANPC reaminteşte că destinaţiile încadrate în categoria zonă roşie, afectate de COVID-19, sunt în acest moment următoarele: Italia - întreaga ţară; China – provincia Hubei, inclusiv oraşul Wuhan; Coreea de Sud – oraşul Daegu, judeţul Cheogdo; Franta – regiunile: Hauts de France, Île de France, Grand Est, Bourgogne France Comte, Auvergne Rhones Alpes; Germania – regiunile: Baden Wurttemberg, Bayern, Nordrhein Westfalen; Spania – regiunea Madrid.

”În contextul situaţiilor generate de răspândirea virusului COVID-19, pentru orice destinaţie din zona roşie afectată si ţinând cont de componenta serviciului achizitionat, operatorul economic vă va putea restitui contravaloarea serviciului de călătorie rezervat, de îndată ce va primi banii de la furnizorii locali implicaţi în tranzacţie. În cazul în care doriţi să obtineţi prin intervenţie proprie rambursarea, operatorul economic vă va pune la dispoziţie datele de contact ale furnizorilor serviciilor contractate”, menţionează ANPC.

Destinatiile încadrate în categoria zonă galbenă, afectate de COVID-19, sunt în acest moment următoarele: China – alte provincii şi oraşe din China continentală, în afară de cele din zona roşie, Coreea de Sud – alte judeţe şi localităţi, în afară de cele din zona roşie, Germania – districtul Heinsberg din Renania de Nord Westfalia), - Iran - întreaga ţară, Franta - alte provincii, în afară de cele din zona roşie, Spania - alte provincii, în afară de cele din zona roşie.

”În contextul situaţiilor generate de răspandirea virusului COVID-19, pentru orice destinaţie din zona galbenă, călătorul va putea anula serviciul de călătorie conform condiţiilor contractuale agreate la momentul rezervării acestuia, cu aplicarea penalizărilor din contract. Pentru orice altă destinaţie, călătorul poate anula serviciul de călătorie rezervat, cu respectarea condiţiilor contractuale agreate”, menţionează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

”ANPC este în legătură cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi cu Direcţia Turism din Ministerul Economiei pentru soluţionarea tuturor situaţiilor care apar. De asemenea, monitorizăm situaţia turiştilor care au achiziţionat pachete turistice, iar varianta ca persoanele nevoite să renunţe la călătorii în acest moment să obţină de la agenţie un certificat care să ateste existenţa unei creanţe şi care să le ofere posibilitatea de a opta pentru o altă perioadă în viitor este discutată inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Trebuie să tratăm situaţia cu calm şi cu răbdare, astfel încât soluţiile găsite să fie cele mai bune şi într-un orizont de timp rezonabil, dată fiind situaţia generală”, declară directorul general al ANPC Paul Anghel.

Vezi si: Franţa instituie izolarea generală la domiciliu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.