Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-19 în China - Tensiuni în Shanghai și Beijing în urma măsurilor impuse de autorități

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
covid coronavirus

Cele mai mari două orașe din China au înăsprit luni restricțiile privind COVID-19 pentru locuitorii lor, stârnind noi frustrări și chiar întrebări cu privire la legalitatea luptei fără compromisuri cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Reuters.

În timp ce autoritățile se luptă cu cele mai grave focare de COVID din China de la începutul epidemiei, autoritățile din Shanghai, cel mai populat oraș al Chinei, au lansat o nouă campanie pentru a pune capăt infecțiilor în afara zonelor de carantină până la sfârșitul lunii mai, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

Deși nu a existat niciun anunț oficial, în weekend, unii locuitori din cel puțin patru dintre cele 16 districte ale sale au primit notificări prin care erau anunțați că nu mai pot ieși din casele lor sau primi livrări, ca parte a efortului de a reduce la zero infecțiile comunitare.

„Mergeți acasă, mergeți acasă!”, a strigat o femeie printr-un megafon către rezidenții care se amestecau sub turnurile de apartamente la unul dintre aceste complexe duminică.

Doi locuitori dintr-un al cincilea district, Yangpu, au declarat că au fost notificați cu privire la măsuri similare și că magazinele alimentare din cartierele lor vor fi închise ca parte a efortului.

Furia publică a fost aprinsă de relatările online despre autoritățile care au forțat vecinii cazurilor pozitive să intre în carantină centralizată și le-au cerut să predea cheile de la casele lor pentru a fi dezinfectate, ceea ce experții juridici au denunțat ca fiind ilegal.

O înregistrare video arată cum poliția sparge o încuietoare după ce un locuitor a refuzat să deschidă o ușă.

Într-un alt caz, pe internet a circulat înregistrarea vocală a unui apel în care o femeie se certa cu oficialii care cereau să îi pulverizeze dezinfectant în casă, deși fusese testată negativ.

Profesorul Tong Zhiwei, care predă dreptul la Universitatea de Științe Politice și Drept din China de Est, a scris duminică, într-un eseu care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare, că astfel de acte sunt ilegale și ar trebui să înceteze.

„Shanghai ar trebui să fie un bun exemplu pentru întreaga țară cu privire la modul în care se desfășoară activitatea de prevenire a COVID într-un mod științific și legitim”, a scris Tong.

Astfel de măsuri ar trebui să fie luate doar în cadrul unei stări de urgență, a spus el în eseul la care, potrivit acestuia, peste 20 de academicieni au contribuit.

Liu Dali, un avocat de la una dintre cele mai mari firme de avocatură din China, a scris o scrisoare similară către autorități.

Copii ale ambelor scrisori au fost cenzurate de pe internetul chinezesc, deși utilizatorii au redistribuit capturi de ecran. Postările de pe contul de socializare al lui Tong de pe site-ul Weibo au fost blocate duminică seara.

Liu și Tong nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

China este ferm convinsă că va rămâne la politica sa de zero-COVID pentru a lupta împotriva unei boli care a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019, în ciuda taxei tot mai mari asupra economiei sale.

Autoritățile au avertizat împotriva criticilor la adresa unei politici despre care spun că salvează vieți.

Ele indică un număr mult mai mare de decese în alte țări care au relaxat restricțiile sau le-au eliminat complet, în încercarea de a „trăi cu COVID”, chiar dacă infecțiile se răspândesc.

„Trebuie să insistăm asupra reglementării fluxului și controlului circulației persoanelor”, a declarat guvernul municipal din Shanghai ca răspuns la întrebările Reuters privind ultimele restricții.

Ar trebui evitată o abordare de tip „universal" și fiecare district a fost autorizat să înăsprească măsurile în funcție de propria situație, a spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.