Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, atac dur la Dragnea: 'Conduce PSD prin șantaj, dar baronii vor fi tot mai greu de mulțumit'

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, situația actuală din partidul lui Dragnea și posibilele ei consecințe.

”În mod clar acest CEx vine într-un moment în care Dragnea nu avea nevoie de el, pentru că nu e în postura în care să se înfățișeze în fața colegilor din CEx neîndeplinindu-și sarcina clară pe care și-a luat-o - să le rezolve problema cu amnistia și grațierea”, explică Gușă.

CITEȘTE ȘI: Pas important pentru tratarea depresiei: Cercetătorii au descoperit sursa pesimismului în creier

Consultantul politic subliniază că în acest moment autoritatea lui Dragnea în PSD este ”de tip securistic” - nu este într-o zonă de respect din partea colegilor, nu este într-o zonă în care să fie considerat o locomotivă electorală.

OUG pentru amnistie și grațiere l-ar lăsa pe Dragnea "descoperit"

”Dragnea conduce PSD pe baza șantajului pe care îl poate aplica unora de acolo pe baza informațiilor din statul-paralel, a accesului la dosare, pe baza faptului că e consiliat de fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea. Dragnea i-a ținut mereu în frâu pe baroni, caractertizați prin lăcomie, prin oferirea foarte multor funcții”, atrage atenția Cozmin Gușă.

Acestea i-au asigurat autoritatea în partid, pe care și-a exercitat-o fiind în poziția să reușească demiterea a două guverne proprii, Grindeanu și Tudose. Susținătorul acestei mișcări a fost chiar Gabriela Firea, cu care azi e în conflict, amintește consultantul politic.

”Baronii numai au răbdare. Au nevoie de amnistie și grațiere dată prin OUG, pentru că multora le vine sorocul în toamnă. Nu mai au încredere în Dragnea. El 'ar vrea' să dea ordonanța, dar Dăncilă, 'plină de personalitate, nu-in așa?', s-ar opune. Asta fost o minciună pe care mulți din presă au preluat-o. Dăncilă e la dispoziția lui și el a generat acest joc. Termenul final al lui august a venit, ordonanța n-a fost dată, el e într-o situație dificilă”, subliniază Gușă.

CITEȘTE ȘI: Planta-farmacie: Vara calmează muşcăturile de insecte, iarna redă sănătate căilor respiratorii

Consultantul politic explică situația în care se află Liviu Dragnea - foarte mulți oameni din viața publică, de la patroni de mass-media la altfel de patroni, îl ajută pe liderul PSD, dar fac asta doar dacă el ar da OUG de amnistie și grațiere.

”Mulți sunt afectați direct de faptul că OUG nu este dată; li s-ar albi dosare, procesele ar lua altă turnură. Deși îl detestă pe Dragnea, au fost obligați să-l susțină. Dragnea zice: 'Dacă dau ordonanța, baronii mei, de la Vâlcov în jos, nu mai au nevoie de mine. E clar că am dus partidul în gard'. Ceilalți, care l-ar susține în continuare, din mass-media, sunt în aceeași postură. Dacă s-ar da OUG, ei n-ar mai avea nicio problemă și Dragnea ar fi descoperit", evidențiază Cozmin Gușă.

Dacă ar da OUG cu amnistia și grațierea, Dragnea ar rămâne descoperit. Acesta e marele secret pe care noi l-am studiat. De-aia este atât de important acest CEx. Baronii nu mai doresc să-l amâne pe Dragnea. Va avea din nou probleme cam peste un an, când îi vine sorocul în procesul în care este condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, punctează consultantul politic.

Gușă prezintă și planul ascuns al lui Florian Coldea:

”E interesant și jocul lui Coldea, care l-a convins pe Dragnea că ar fi mâncat dacă ar da OUG pentru că nu are autoritate politică. Jocul lui Coldea - își informează foștii colaboratori din instituțiile statului, cărora le spune că îl blochează pe Dragnea să dea OUG. Prin urmare, Coldea își vinde de două ori influența. Pare diabolic, dar așa e planul”, subliniază Gușă.

Consultantul politic reia faptul că nemulțumirea baronilor e legată strict de amnistie și grațiere și susține că va fi interesant să vedem cum va putea Dragnea negocia, dacă nu va reuși cu funcții.

CITEȘTE ȘI: De ce NU este bine să bați în lemn

Referitor la imaginile publicate pe Facebook de un lider USR în care se vede cum un cântăreț de manele cântă ”Să vină Diaspora / Că noi ne pi**m pe ea” în timp ce mai mulți PSD-iști dansează, Cozmin Gușă susține că ”Ce zice Bădălău e legitim. Maneliști care cântă impotriva Diasporei... e plin de ei. Sunt și unii pro-Diaspora, dar nu-i vedem, că diaspora noastră e amestecată”.

Acesta ar fi, de fapt, un război mediatic subteran prin care Dragnea să-l pună cu botul pe labe pe Bădălău, în contextul discuțiilor de vineri și sâmbătă din CEx PSD.

”USR ca să ajungă în Parlament a fost ajutat de Coldea, deci nu e de mirare că a rămas Coldea cu legăturile intacte. Miza? Să-l convingă pe Dragnea că este de partea lui, dar relațiile s-au răcit după ce acesta a fost condamnat. Dragnea spera că urma să scape de condamnare cu ajutorul lui Coldea”.

Dragnea vs. Firea - o luptă subterană dură

Firea ar fi avut sarcina de a o convinge pe Speranța Cliseru să mintă în privința ordinului dat pentru intervenția Jandarmeriei. Cum prefectul Capitalei nu a fost de acord, ambele au căzut în dizgrație. Acum, nu este exclus ca primarul Bucureștiului să rămână fără sprijin politic.

”Ea, neavând dosare, nefiind într-un proces penal, nu are problema ordonanței amnistiei și grațierii, însă faptul că el i-a forțat mâna s-o oblige pe Cliseru să mintă, iar ea nu a făcut asta a aprins război. E o luptă subterană dură. Firea probabil va fi susținută de restul baronilor care au interese legate de amnistie. Unul este chiar Paul Stănescu, baron de Olt, care este unul dintre cei care și-au dat seama de jocul lui Dragnea de a-i păcăli pe ei în beneficiul propriu”, afirmă Gușă.

În opinia sa, Dragnea ”s-a încurcat tare în știință” deschizând mai multe fronturi.

”Dacă nu-i va putea salva pe oamenii lui, de la Carmen Dan în jos, și aceștia își vor pierde încrederea în el, suntem în acest film în care lui Dragnea nu îi va fi de ajuns să promită remaniere baronilor, că le pune oameni. Ei și-au dat seama că principalul interes al lor este jucat de Dragnea împotriva lor, într-un beneficiu personal. El a fost convins că dacă dă OUG autoritatea lui se va prăbuși și chiar suportul din partea instituțiilor media va avea de suferit”, explică Gușă.

Între timp, amintește consultantul politic, România se confruntă cu alte probleme.

”Ne omoară pesta, România pierde șansa de a fi membru permanent în consiliul de securitate al ONU. Vinovații că ne-au batjocorit Diaspora nimeni nu se grăbește să-i indice. Atacurile la Iohannis se întețesc, atacurile la SRI sunt extrem de clare, directe și vor culmina. Să vedem cum va reuși să tranșeze conflictul major cu Firea, în condițiile în care e de notorietate. Dacă nu va reuși să-i retragă sprijinul, va suferi o mare infrângere. Nu-i convine s-o dea afară din partid, ci să rămână un primar acolo, dar fără consilierii generali. Dacă va reuși, are forță în PSD; dacă nu, se duce ușor-ușor spre descăunare, care nu se va întâmpla mâine, dar se poate întâmpla în următoarele săptămâni”, subliniază Cozmin Gușă.

Firea, singura din PSD care stă bine în sondaje. Împarte scorul coaliției cu Tăriceanu

Baronii, precizează acesta, nu sunt interesați de prezidențiale, pentru că nu este meciul lor, ci de amnistie și grațiere.

În acest moment, spune Gușă, Liviu Dragnea ”este cel mai detestat om din România”, atât de cei anti-PSD, cât și de cei pro-PSD deranjați că partidul e azi o ruină.

”Firea stă bine în sondaje, dar e singura din PSD care stă bine, nu are pe alctineva care să conteze în acest meci public al prezidențialelor. Dragnea speră la o scamatorie speră că toți acei consilieri îl vor pune într-o postură să acumuleze cel puțin voturile partidelor, dar asta nu se mai poate. O parte din scorul partidului va ajunge la Firea, iar o alta - la Călin Popescu Tăriceanu. Dragnea e pe trei, dacă nu și-a pierdut luciditatea - deși cred că da-”, a mai explicat consultantul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.