Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, detalii incendiare din culisele guvernării: doi miniștri sunt pe lista neagră. Se forțează eliminarea UDMR

Gușă

Analistul politic Cozmin Gușă susține că în cadrul coaliției de guvernare s-a intrat în linie dreaptă cu negocierile pentru formarea noului Guvern. Cei de la PSD și PNL ar dori să elimine UDMR de la guvernare, asta pentru a-și negocia mai ușor schimbările de portofolii. În același timp, în PNL este bătălie mare pentru ca Rareș Bogdan și Dan Motreanu să intre în Guvern, în timp ce PSD încearcă să păstreze Transporturile pentru Sorin Grindeanu.

”Culisele ROTATIVEI. De la frica de Rareș Bogdan la păstrarea lui Grindeanu. Doi indezirabili pentru Ciolacu, ''austriacul'' Popescu și incompetentul Novak. Bătaie mare pe locul demagogului Câciu.

PSD și PNL sunt frământate serios în această perioadă de luptele interne ce vizează schimbarea portofoliilor și a miniștrilor, iar UDMR trăiește politic extrem de incomod, deoarece este luată în calcul eliminarea formațiunii de la guvernare.

La PNL se consideră că plecarea lui Ciucă la președinția Senatului îl va lăsa fără autoritate efectivă în partid, iar în aceste condiții a revenit scenariul în care Ciucă să rămână în Guvern ca viceprim-ministru, preluând însă și un portofoliu puternic, de tip Armată sau Interne. Lucian Bode n-ar avea probleme cu păstrarea poziției de la MAI, însă Iohannis l-a condiționat cu rezolvarea în justiție a situației generate de acuzațiile de plagiat (treabă extrem de dificilă, deoarece este dependentă de justiția de la Cluj, acolo unde domină azi Florian Coldea, cel care i-a generat și problemele cu plagiatul). Cea mai mare agitație este iscată de gruparea europarlamentarilor de la Bruxelles, care dorește să-i impună pe Rareș Bogdan și Dan Motreanu în echipa guvernamentală. Prin suportul inclusiv a lui Vasile Blaga și Ilie Bolojan această grupare a dobândit influență mare în PNL, iar ofensiva mediatică a lui Bogdan le-a sporit anvergura publică. Alina Gorghiu vrea la Externe, iar protectorii ei vor susține tabăra care garantează funcția Alinei. Sebastian Burduja dorește să se mute la Finanțe, însă legăturile cu chinezii mijlocite de către un vechi pedelist, protector al său, i-au minat poziționarea în fața americanilor, ce nu l-ar mai dori nici măcar la Digitalizare. Iohannis, atent la semnalele SUA, a avansat deja numele lui Cosmin Marinescu ca viitor ministru de finanțe. Virgil Popescu este indezirabil pentru Ciolacu, ce-a anunțat acest lucru în interiorul coaliției, pomenindu-l și pe celălalt indezirabil, Eduard Novak de la UDMR. În cursa internă din PNL pentru Energie s-a înscris deocamdată doar Cristian Bușoi, ce nu și-a rezolvat încă problemele cu Qatarul.”, arată Cozmin Gușă.

PSD vrea Transporturile

”La PSD situația nu pare atât de agitată ca la PNL, preocuparea lor fiind să mențină portofoliul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, lucru cu care Ciucă a fost de acord deja, dar nu poate impune această soluție în rândul liberalilor. Așa s-a ajuns la soluția eliminării UDMR de la guvernare, sub pretextul viitorului joc suveranist al Coaliției, de fapt din nevoia de a elibera portofoliile de la Dezvoltare și Mediu, ce să fie date PNL pentru a compensa pierderea Transporturilor. Mihai Tudose este dorit la Economie în locul inexistentului Spătaru. Ministrul ce se agită cel mai tare este cel cu cele mai slabe rezultate, Adrian Câciu, ce forțează în mod disperat o soluție pentru sine, condiționând entitățile din subordine în scopul sprijinirii sale, lucru ce generează perturbări grave în activitatea guvernului. Gruparea lui Vasile Dâncu nu va obține nimic la rotativă, liderii PSD fiind nedumeriți de negocierile cu micile partide suveraniste pe care fostul ministru de la apărare le-a inițiat în ultima vreme, respectiv de inițiativa legislativă cu CSA Steaua. Gabriela Firea își va păstra portofoliul de la Familie, dar nu este sigură de susținerea PSD pentru candidatura la Primăria București, ea fiind așezată în scenariul perdant de ciorbă reîncălzită. Acesta e motivul pentru care Florentin Pandele încearcă să-i construiască un vehicul electoral pentru 2024, fiind inițiate negocieri în prima fază cu PPUSL și AUR.

UDMR nu-și schimbă miniștri dacă rămâne la guvernare, cu excepția lui Eduard Novak, ce este blamat public de lumea sportului românesc. Soluția eliminării UDMR din Guvern agită mult Budapesta, însă Viktor Orban nu are pârghii eficiente pentru a influența treburile la București, americanii fiind și ei extrem de atenți la posibilele presiuni subterane.

Acesta este tabloul momentului în interiorul Coaliției și prin prisma acestor situații trebuie să pricepeți viitoarele acțiuni și declarații din lunile următoare.”, arată analistul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.