Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă: `Dragnea a fost cel mai disciplinat călău al PSD!`/ SOLUȚII la vârful PSD și strategia pentru o reinventare a partidului (Interviu - partea I)

cozmin gusa

Strategul politic, Cozmin Gușă, a revenit în PSD!... Pentru a II-a oară în ultima lună. Într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO el face o radiografie a stării partidului, cum au ajuns social-democrații să se dividă și implicit să piardă pe rând alegerile europarlamentare și prezidențiale și prezintă soluții pentru revitalizarea absolut necesară a partidului în 2020 în perspectiva crucialelor alegeri locale și parlamentare.

Vezi și: Moment FĂRĂ PRECEDENT - Ministrul de Interne cere IERTARE românilor

Cozmin Gușă vede în Liviu Dragnea ”călăul cel mai disciplinat al PSD” și vine cu soluții concrete pentru revitalizarea partidului în prefața Congresului din luna februarie:

SpS: In aceasta saptamana ati renuntat la coordonarea editoriala a Realitatea Media, ca urmare a implicarii dumneavoastra politice in proiectul reformarii PSD. In ce fel va implicati si care sunt activitatile concrete ale dumneavoastra in PSD?

Cozmin Gusa: Discut cu parte dintre liderii actuali, fie individual, fie in grupuri mai restranse, insa am inceput acest demers inca de la inceputul lui 2019, cand mi-a devenit limpede ca Liviu Dragnea indrepta "masina PSD sa intre drept in zid". In mod concret, intelegand ca mana invizibila a statului paralel actioneaza si are un interes mare in disparitia PSD, pe fondul emergentei electorale a USR-PLUS, am inceput discutiile cu oameni din PSD, pe care-i cunosc din perioada mea de secretar general, pentru ca sa pricep originea si textura puterii discretionare ciudate pe care o exercita Dragnea asupra partidului, prin mijlocirea CEX ului. Si-am inteles ca Dragnea era cel mai disciplinat "calau" al propriului partid, beneficiind de sprijinul si protectia temporara a oamenilor din statul paralel, care-l amageau ca oferindu-le PSD pe tava, spre distrugere, el va beneficia de imunitate in dosarele sale. A fost, in mod clar azi, un calcul de amator insetat de putere, in urma acestui aranjament subteran castigand doar cei care-au dorit extinctia PSD, si vedeti decaderea si degringolada de azi, respectiv cei care l-au "programat" pe Dragnea la o lunga perioada de detentie, convingerea mea este ca pe model SOV, un alt naiv nepregatit care a considerat ca acele complicitati sulfuroase cu statul paralel ti-ar putea asigura succes, bani si imunitate simultan!

SpS: Intr-un fel va contraziceti, pentru ca liderii actuali ai PSD sunt exact cei ce-au conlucrat cu Dragnea in perioada in care PSD a decazut, votand in acel CEX inclusiv excluderile celor ce s-au opus lui Dragnea

Cozmin Gusa: Unii da, altii nu. Paul Stanescu , Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea i s-au opus in mod evident, sunt si altii, ca sa nu mai vorbesc despre cei care-au fost obligati sa se integreze in Pro Romania ca sa-si poata continua parcursul politic de stanga, de la Mihai Tudose, pana la Adrian Tutuianu, Ion Mocioalca, Felix Rache, si multi altii. Dealtfel, acestia din urma sunt chiar cei care-au adus zestrea de voturi care-au facut Pro Romania partid europarlamentar, concomitent cu decaderea PSD ului in urma PNL ului.

SpS: Am inteles asta si din iesirile dumneavoastra publice, dar va rog sa ne precizati modul concret in care va implicati ca simplu membru in actiunile PSD din aceasta perioada. Cum actionati in mod concret?

Cozmin Gusa: Prin discutii si procese de gandire colectiva pentru identificarea solutiilor posibile de reforma. Uite, m-am bucurat ca actualii mei colegi din conducere au preluat proiectul transformarii Consiliului National al PSD intr-un filtru profesional al candidaturilor in alegerile din 2020, ceea ce va face diferenta pe piata politica romaneasca, desigur cu conditia necesara sa fie profilat corespunzator: cu un viitor Presedinte de Consiliu National care sa aiba expertiza ceruta, adica sa fie un universitar cu activitate validata la nivel academic, cu sefi de departamente care sa aiba experienta relevanta la nivel ministerial, si sa nu aiba dorinta unor noi mandate, tocmai pentru prezervarea obiectivitatii alegerii candidatilor sau a viitorilor ministrii din "guvernul din umbra al PSD". Legat de asta, le-am propus in plus sa voteze niste criterii obligatorii pentru cei care vor sa candideze la functiile de conducere in partid. Spre exemplu, trebuie ca cei care vor candida la functia de secretar general sa poata prezenta o experienta validata de manager organizational/politic/privat, adica sa fi condus ceva sute de oameni spre succes in vreun domeniu mentionat. Sau absurditatea cu functia de presedinte executiv, care nu ar mai trebui sa existe in noul Statut, pentru ca doar incurca si da nastere unor batalii interne inutile. Pentru dublarea activitatii politice la varf a liderului PSD sunt suficienti 3-5 prim-vicepresedinti care sa sustina public batalia politica a partidului. Iar acestia sa fie alesi nu pe criterii de succes electoral in judetele lor, ci pe expertiza in domeniile activitatii politice curente dublata de activitatea actuala a lor in aceste domenii.

SpS: Pare interesant, dar greu de facut in conjunctura actuala, iar de la teorie la practica e drum lung. Va provoc sa ne evocati si niste nume din conducerea actuala, pare ca va feriti, ca nu vreti sa deranjati cumva!

Cozmin Gusa: Doamne fereste! Daca m-as feri, inseamna ca nu ma mai cheama Cozmin Gusa. Dar, in primul rand, colegii mei trebuie sa inteleaga ca fara proiecte dure si transparente de reforma, in conditiile de adversari interni si externi care doresc PSD-ul mort, calea acestui partid e pecetluita, si e chiar catre "cimitir", lucru pe care eu nu-l doresc, asta fiind si motivul pentru care m-a reinscris in partid dupa 16 ani! Deci teoria va trebui aplicata in practica, desigur dupa discutii, argumente si contraargumente, asa cum face orice partid sanatos, mai ales unul de stanga.

Vezi și: Este oficial! Guvernul a decis: Vești mari pentru milioane de români!

SpS: Dati-mi nume domnule Gusa, insist, pare saracie mare de lideri providentiali pe la PSD!

Cozmin Gusa: Saracie de nume cu expertiza si dorinta de reforma este din pacate in toata politica romaneasca, si mai grav, in intreg spectrul societal, pentru ca asa a ajuns tara asta in deriva actuala! De la vectori ni se trage, cetatenii manipulati, saraciti si dezorientati fiind doar consecinta (in)activitatii acestor vectori. Nume ziceti! S-o luam pe rand: uite, la Consiliu National, am vazut ca Marcel Ciolacu l-a avansat pe Vasile Dancu, ceea ce ar fi mai mult decat cuprinzator, asta cu conditia sa-l putem convinge pe Vasile sa se reinscrie in partid si sa candideze. Adrian Nastase a venit cu solutia Victor Negrescu, deloc rea, exprimata poate si din dorinta ascunsa a lui Adrian de a se implica la varf, eventual prin intermediul unui emul. Legat de Adrian Nastase, eu chiar il vad pe el acolo unde il propunea el pe Dancu, respectiv la conducerea Institutului Social Democrat, este chiar cel mai potrivit ca expertiza si varsta, iar aici cred c-am fi in acord si cu legea care inca ii interzice sa activeze politic, un lucru abuziv si incorect in ceea ce-l priveste. Si-n mod clar, mai exista cateva propuneri solide in PSD pentru aceasta functie.

SpS: Si cu prim vicepresedintii, care-ar fi gandirea?

Cozmin Gusa: Asa cum spuneam, mai ales cand partidul este in opozitie, acestia trebuie sa activeze resursele societale care sa urmeze linia de stanga, in contrapartida cu puterea, respectiv in sprijinul colegilor implicati in politica locala. Eu vad azi necesari 4 prim-vicepresedinti.

in curand partea II a interviului

Partea 2

SpS: Ce domenii sa acopere si cine-ar fi ei?

Cozmin Gusa: In conjunctura actuala, cu PNL-ul ce guverneaza si cu Klaus Iohannis ce "guverneaza PNL-ul", partidul trebuie sa-si azimuteze activitatea politica la varf functie de aceste realitati. In mod logic, unul dintre prim-vicepresedinti trebuie sa vectorizeze public parlamentarismul, cu principiile, cutumele si activitatile necesare perioadei. Iar asta nu-i deloc simplu, cu ambitiile unui presedinte devenit brusc activ, dublata de disperarea PNL-ului de a-si mentine o guvernare instabila si care se va instala in cca 2 luni pe o spirala a neincrederii publice. Iar aici eu il vad cel mai potrivit chiar pe liderul interimar actual , Marcel Ciolacu. Nu doar pentru ca are functia parlamentara cea mai importanta, dar se pare ca intelege si implementeaza cel mai bine aceste mecanisme, nu doar din PSD.

SpS: Pai cum asta, Marcel Ciolacu pare ca este singurul care-si va asuma candidatura la presedintia PSD?!

Cozmin Gusa: Eu nu stiu asta, si-am spus si public acum vreo saptamana ca mi-a marturisit si mie si altor colegi din conducere ca nu-si doreste asta.Dar eu nu evoc aceasta functie de prim-vicepresedinte pentru el doar public, i-am spus-o si lui si colegilor in urma cu cateva saptamani. Sigur, vom vedea la urmatoarele discutii, dar mie imi pare ca daca exista o asemenea intentie, nu-i apartine neaparat lui ci mai degraba unui cerc de sustinatori care-ar dori, oarecum firesc, sa parvina politic prin intermediul sau.

SpS: La ce sustinatori anume va referiti, din partid sau din afara acestuia?

Cozmin Gusa: E limpede si firesc ca Marcel are sustinatori importanti si-n partid, e presedinte interimar, e vechi in partid, si-n mod logic acesti sustinatori considera ca i-ar veni randul. Ma rog, vor fi discutii interne care vor lamuri acest lucru, ceea ce toti trebuie sa priceapa este ca proiectul de reforma la varf este mai important decat persoana, s-a facut acea gresela majora cu Dragnea, care-a venit dupa "greseala Ponta", si uite cat de jos s-a ajuns, ca lumea sa-si puna problema disparitiei PSD-ului, ca un rau major asimilat de o parte din populatie. Ah, aici am o remarca legata chiar de Marcel Ciolacu si Klaus Iohannis: l-am auzit in interviul cu Chireac ca el il considera pe Iohannis ca fiind si presedintele sau, ceea ce mi se pare eronat, chiar daca este constitutional si civic. Klaus Iohannis poate fi considerat c-ar fi si presedintele pesedistilor doar in momentul in care-si va rectifica abordarile publice legate de necesitatea disparitia PSD-ului, pe care le-a continuat si dupa campanie!

SpS: Si-alti prim-vicepresedinti?

Cozmin Gusa: Un alt domeniu de acoperit la nivel de prim-vicepresedinte este cel al administratiei locale, vocea de la varful partidului care sa lupte impotriva tendintei evidente deja de a "peneliza" administratia locala, a favoritismelor care vor veni rapid in defavoarea primarilor PSD, respectiv persoana care sa exprime public strategii de administrare locala de stanga, intr-o tara sustinuta financiar in primul rand de taxele platite de catre salariati, si nu de impozitele platite de catre niste producatori de anvergura, ce-ar putea fi considerati capitalisti, deci de dreapta! Si-aici pot fi mai multe nume, dar eu cred ca pe modelul Ciolacu prim-vicepresedinte parlamentar, Gabriela Firea ca primar al Bucurestiului apare ca cea mai nimerita propunere. Al treilea domeniu care trebuie acoperit, si-unde PSD-ul a avut mereu oameni apreciati international, este cel al politicii externe, lasata total in voia soartei sau la cheremul altora, in ultimii ani. Un prim-vicepresedinte pe politica externa, cu abordare agregata si oportuna, poate schimba mult in bine perceptia publica a partidului. Aici nu am deocamdata nicio propunere, dar in mod clar in acest domeniu PSD are cea mai consistenta rezerva de cadre dintre toate partidele din Romania.

 

SpS: Adrian Nastase, Mircea Geoana, Vasile Puscas?

Cozmin Gusa: Eheee, bine-ar fi daca s-ar putea, ati mentionat trei nume care confirma expertiza PSD-ului in politica externa de-a lungul vremii, dar sa nu uitam ca in acest partid de la Ioan Mircea Pascu la Titus Corlatean, exista inca multi care pot domina azi orice discutie, publica sau nu, legata de acest domeniu. Iar al patrulea prim-vicepresedinte, dupa parerea mea, ar trebui sa fie o personalitate a PSD ce sa monitorizeze, comenteze, completeze actiunile cu consecinte relevante ce decurg din activitatea CSAT, organism ce lucreaza activ, decide proiecte majore pentru Romania, dar atentie, fara vreo opozitie institutionala posibila la pozitiile actualului presedinte, care , fiind om nu-i asa, poate gresi. Apare cu atat mai necesar ca, cel putin la nivel public ,PSD sa genereze o actiune profesionist/constructiva printr-un prim-vicepresedinte, de-al carui nume sa nu ma-ntrebati, ca nu-l am inca in minte. Sunt convins insa ca actualii mei colegi pot avea propuneri consistente.

SpS: Sunteti plin de propuneri, lumea ar putea specula ca va folositi anvergura si notorietatea publica pentru ca sa va croiti un drum catre varful partidului, poate sa candidati la presedintia PSD sau sa va reintoarceti in functia de secretar general. "O clipa de sinceritate", cum zice cantecul, la final de 2019?

Cozmin Gusa: Continuarea la cantec e, "in loc de bun ramas", ceea ce la mine e invers, abia m-am intors. Concret acum: daca as face ceea ce presupuneti in intrebare, tot ar fi normal din punct de vedere politic, deci necondamnabil. Insa ar fi nesincer si incorect, atat timp cat am zis si public dar si in discutiile cu colegii ca nu doresc si nu sunt interesat sa candidez la vreo functie in PSD. Si va ramane cum am zis, motivele sunt si obiective si subiective: obiectiv, perioada actuala din viata mea imi ofera oportunitati profesionale si personale care nu-mi permit dedicatia necesara pentru o functie de conducere in partid, iar la 50 de ani cat voi avea anul viitor, devii mult mai atent cat de calitativ si profitabil iti administrezi activitatile si timpul. Asta nu inseamna ca nu-i voi ajuta pe colegi in campaniile electorale din 2020, ba dimpotriva, voi fi activ si implicat acolo unde cred eu ca e nevoie. Subiectiv vorbind, la starea in care se afla PSD acum, aceasta calitate de membru simplu imi permite discutii mai eficiente si sincere cu persoanele sau taberele aflate in disputa. Iar apropo de secretar general, am si-o propunere in care cred si care e extrem de nimerita vremurilor pe care le traieste partidul azi: Paul Stanescu.

SpS: Ati zis odata intr-o declaratie la noi ca "mitomania ingroapa Romania", e si PSD-ul atins de aceasta etichetare?

Cozmin Gusa: Clar ca da! Dar daca ar fi doar PSD-ul, inca n-ar fi grav. Toata suprastructura de putere a statului roman se complace in acest joc al pacalitului reciproc, greu spre deloc mai gasesti vreun interlocutor pe ale carui vorbe sau promisiuni sa mai poti pune baza, iar asta este originea decaderii noastre de azi care e cvasiireversibila pe termen mediu. Dar asta e un subiect pe care-l voi dezvolta in cartea la care m-am reapucat sa lucrez serios de alaltaieri.

SpS: Cum se va numi si cand o publicati?

Cozmin Gusa: Am un "working title", o sa vad pana la publicare daca va fi acoperitor : " Romania 2020. Parvenitism si ofiterizare". Ar fi a patra carte a mea si-mi doresc mult sa o finalizez pana in vara. Iar daca reusesc, as putea sa finalizez ceva unde sunt mai avansat putin cu materialele, " Lumea 2020. Geopolitica dezordinii. Imperialism corporatist. Autocratie". Munca asta editoriala as dedica-o in mod clar generatiei copiilor nostri, elevi, absolventi, tineri angajati sau intreprinzatori, care trebuie sa afle despre greselile noastre sau ale parintilor nostri, pentru a avea o sansa de progres in plus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.