Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, ipoteză incendiară: de ce au fost eliminați cei de la UDMR/ Bătălia dintre Iohannis și PNL

Gușă

Analistul politic Cozmin Gușă susține că mizele rotativei guvernamentale sunt mult mai mari decât se vede în spațiul public. El consideră că eliminarea UDMR de la guvernare ar avea legătură cu pozițiile lui Viktor Orban, dar și cu faptul că premierul ungar a devenit indezirabil. Pe un alt palier, se dă o bătălie între Klaus Iohannis și PNL, cu președintele încercând să-și impună oamenii pentru ultima dată, dar și cu liberalii care sunt tentați să se rupă de Cotroceni.

”În analizele din ultimele săptămâni dedicate rotativei am marcat trei elemente definitorii, în jurul cărora s-au concentrat negocierile subterane, încercarea de înlocuire a lui Ciolacu cu un alt pesedist pentru postul de premier, eliminarea UDMR de la guvernare, respectiv lupta lui Iohannis pentru a-și impune cât mai mulți oameni ca miniștri.

Deși s-a încercat în mod intens și sofisticat, Ciolacu n-a putut fi deturnat de la parcurs, PSD-ul n-a fost sensibil la cântecele de sirenă emise de la Cotroceni, americanii invocați c-ar fi contra lui Ciolacu s-au dovedit a fi prea slabi pentru a fi băgați în seamă, în fine, suportul subteran al președintelui PSD a fost solid.

În cazul UDMR, deși apărarea a fost una de tip consolidat, nu s-a reușit păstrarea lor la guvernare, deși evoluția administrativă a lui Kelemen și a doi dintre miniștri UDMR i-ar fi recomandat pentru continuitate. Eliminarea ungurilor din guvern este cauzată de legătura lor cu Viktor Orban și statul maghiar, lucru care era oricum periculos pentru România, dar care a devenit de neacceptat pe linia Washington-Bruxelles, având în vedere poziționarea pro-Rusia a Ungariei. UDMR plătește deci cu eliminarea de la guvernare în contul jocurilor geopolitice din regiunea noastră.

Bătălia dintre Klaus Iohannis și PNL

Cei din PNL nu mai vor să accepte numele venite în plic de la Cotroceni și doresc să-și impună propria garnitură de miniștri. În acest sens, cei de la PNL vor organiza câte un vot în partid pentru fiecare ministru, în speranța că vor coagula o majoritate ”anti-Iohannis”.

Azi se desfășoară negocierile ce vizează aparent formarea noii majorități și a guvernului Ciolacu, dar de fapt discutăm despre acțiunile iscate de al treilea element definitoriu al rotativei, respectiv lupta lui Iohannis pentru a-și impune cât mai mulți miniștri la guvernare. Deoarece președintele și-a consumat deja resursele dedicate influențării deciziilor din PSD, jocul său se va concentra strict asupra PNL, iar preludiul a fost marcat chiar de ieri, odată cu nominalizarea premierului interimar. Ciucă s-a dus la Cotroceni ieri cu propunerea Sebastian Burduja pentru interimatul de trei zile, în mod sigur de conivență cu Marcel Ciolacu, însă Iohannis l-a refuzat în mod sec, impunându-l pe Cătălin Predoiu. Acesta e un semn și că Burduja nu e acceptat de Iohannis nici pentru Finanțe, ceea ce-i va întoarce pe dos pe vechii pedeliști de tip Videanu și Blaga, ce au făcut demersuri îndelungate pentru a-l impune pe fiul prietenului lor, Marinel Burduja. Azi se dă însă bătălia mare între Iohannis și PNL, iar aceasta se va consuma în cadrul Biroului Permanent Național PNL de azi de la orele 16.00. Liberalii au anunțat demult că, având mai mulți candidați pentru fiecare post de ministru obținut la negocieri, vor recurge la o procedură de vot, fiind impus cel ce va obține mai multe voturi. Iohannis le-a transmis însă liberalilor că el nu e de acord cu votul pentru fiecare poziție în parte, ci că-l va trimite pe Ciucă la ședință cu o listă de titulari agreați de către el, și să se dea votul strict pentru acea listă. Iohannis știe că are mulți opozanți în PNL, iar oamenii săi ar pierde la vot. E limpede deci că noaptea care a trecut a fost una agitată, mai ales pentru cei identificați c-ar vrea să i se opună lui Iohannis, arsenalul de amenințări și telefoane cu tâlc a funcționat din plin. Deseară vom ști deznodământul bătăliei Iohannis-PNL, și vom putea ghici parte din viitorul combatanților, de la cel al locatarului de la Cotroceni, până la cel al unor lideri liberali ca Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Lucian Bode, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, ș.a., implicați în controversă, despre Ciucă nu mai trebuie să avem dubii dacă va fi parcat la Senat.

Pentru că se folosește des terminologia de jocuri politice sau jocuri de putere, dar și pentru ca să dau un ton mai superficial schimbărilor de la rotativă (așa cum apar ele din punct de vedere public, din păcate!), am ales să descriu ceea ce se întâmplă azi în mediul politic românesc prin comparație cu jocurile copilăriei multora dintre noi: PSD - ''Nu te supăra frate!'', PNL - ''Hoții și Vardiștii'', UDMR - ''Păcălici'', Iohannis - ''Nemțeasca''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.