Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, ipoteză neașteptată: Guvern PSD-PNL, nășit de Klaus Iohannis

Gușă

Analistul politic Cozmin Gușă susține că această criză politică ar putea fi rezolvată de către președintele Klaus Iohannis prin oferirea mandatului de premier celor de la PSD, aceștia urmând a face un guvern alături de PNL.

”GUVERN DE CRIZĂ VERSUS ALEGERI ANTICIPATE. CIOLOȘ, "DESCALIFICAT PENTRU DOPAJ" ÎNAINTE DE INTRAREA ÎN COMPETIȚIE.

SOLUȚIA: "ÎMPĂCAT ȘI CAPRA ȘI VARZA" combinat cu "CURAJ GĂINĂ, CĂ TE TAI!"

Iohannis și-a executat misiunea trasată pentru nominalizarea lui Cioloș de la nivelul axei Berlin-Paris, azi pleacă în vizite externe "importante" în Suedia și (poate) Egipt, pentru comemorări și înfrățiri sau inaugurări de terenuri de golf. KWI a fost polițistul bun, iar pe linia statului român PNL-ului i s-a dictat să fie "polițistul rău", refuzând validarea lui Cioloș ca viitor prim-ministru, liberalii mai luând astfel o gură de oxigen, pe traseul prăvălirii lor către irelevanță politică. Jocul este unul rușinos/păgubos pentru România, dar util în condițiile în care nici măcar asta nu ne-ar mai fi permis de către mai marii Europei, conform statutului de găină/gâscă pe care l-am căpătat în ultimii cca 18 ani.

În mod previzibil Cioloș și-ai lui vor mai trage de timp încă câteva zile, pentru veridicitatea spectacolului și capital electoral pentru votanții lor, dar e limpede că pericolul mortal al unei guvernări de operetă, dar letală pentru țară, a fost cumva depășit, Cioloș fiind depistat ca fiind puternic "dopat" de către Factorul Extern. Urmează din nou inflamarea mediului politic ce are de ales între alegeri anticipate sau guvern de criză.

Alegerile anticipate declanșate acum, fără a mai socoti decuplarea gravă de la orice joc semnificativ geopolitic pentru următoarele luni, pot avea ca rezultat o imagine parlamentară asemănătoare cu cea de azi. PSD-ul va obține peste 40%, AUR-ul va merge către 20%, UDMR-ul se va conserva la 7%, iar restul va fi împărțit de PNL și USR în porții de plus/minus 15%. Toate aceste partide sunt departe azi de posibilitatea de a propune figuri noi, consolidate dpdv profesional, așa că personajele ce vor popula Parlamentul vor fi cam aceleași. Singurul rezultat cert este că Iohannis nu va mai putea refuza PSD-ul, căruia va fi obligat să-i acorde mandatul de a forma o majoritate. Însă cam în aceeași situație va fi KWI și după eșecul lui Cioloș, iar guvernarea va fi tot de criză și acum și după anticipate. Se va reduce însă drastic posibilitatea ca PNL-ul să mai guverneze după noile alegeri, iar de-aici ar veni oportunitatea ca să fie forțat Iohannis să acționeze responsabil și rapid. Guvernul politic PSD-PNL, cu prim-ministru propus de către PSD, soluție pe care o tot invoc de vreo 10 zile, devine posibilitatea prin care putem să ne reechilibrăm guvernamental până la finalul lui octombrie. Desigur că și PSD-ul ar putea acționa într-un mod de nerefuzat, propunând ca prim-ministru un independent cu știință de carte și sprijin instituțional, chiar din pepiniera/siajul BNR, acolo unde pesediștii sunt bine relaționați și conectați.

Putem ajunge astfel în scenariul bine descris de pilda românească "Împăcat și capra și varza!", Iohannis este suficient de disperat și fezandat pentru asta, mai rămâne doar ca PSD-ul să-și regăsească aplombul și vigoarea politică, tot în spiritul unei ziceri românești pe care am evocat-o la adresa lor chiar acum o săptămână: "CURAJ GĂINĂ, CĂ TE TAI"!”, scrie Cozmin Gușă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.