Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CPI nu-l va lăsa pe Vladimir Putin: `Mandatul de arestare internaţional e pe viaţă`

Times of Israel
Karim Khan

"Nu există prescripţie pentru crimele de război", a explicat luni procurorul general al CPI, Karim Khan

Mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internaţională de la Haga (CPI) împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, va rămâne valabil chiar dacă războiul Rusiei contra Ucrainei ia sfârşit. "Nu există prescripţie pentru crimele de război", a explicat luni procurorul general al CPI, Karim Khan, la microfonul Radio BBC preluat de Rador.

El scoate în evidenţă presupusa răspundere a lui Vladimir Putin în crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei ţări de către Rusia. Mandatele de arestare contra şefului statului şi a comisarei sale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, vor rămâne deci supoendate deasupra capetelor lor până la sfârşitul vieţii, a declarat el. "Doar dacă nu compar în  faţa judecătorilor independenţi ai Curţii şi aceştia decid să renunţe la inculpări".

Mandatele de aresatare au esenţialmente o valoare simbolică. Un proces pare exclus deocamdată.

Avocat britanic şi procuror general în procesul fostului lider sîrb, Slobodan Milosevic, la Haga, a afirmat pentru jurnaliştii de la Sky News că din cauza mandatului de arestare la adresa sa, Vladimir Putin a devenit un criminal căutat. "Această etichetă îi va rămâne lipită de piele tot restul vieţii, doar dacă nu este judecat şi achitat sau, ceea ce este aproape de neconceput, CPI îşi retrage mandtul de arestare", a explicat el. Mandatul de arestare este o etapă foarte, foarte importantă şi foarte încurajatoare", estimează el.

Moscova deschide o anchetă penală contra unor magistraţi ai CPI

Rusia a anunţat luni deschiderea unei anchete penale contra procurorului şi a trei judecători ai Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Aceşti magistraţi, printre care procurorul CPI Karim Khan, "au dat decizii ilegale (urmărind) să-l aresteze pe preşedintele Fededraţiei Ruse şi pe preşedinta comisiei pentru drepturile copilului", a arătat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat. "A fost deschisă o anchetă penală", a precizat acesta.

Karim Khan, procurorul CPI, este astfel vizat pe motiv că "a declanşat urmăriea penală împotriva unei persoane notoriu nevinovate, combinată cu acuzaţia de a fi comis un delict grav sau deosebit de grav" ca şi că "pregăteşte un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin".

Vladimir Putin este acuzat de CPI, cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, de crimă de război pentrru "deportarea" a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev.

Dacă Volodimir Zelenski a numit această decizie "istorică" şi Joe Biden "justificată", Moscova a calificat-o drept "nulă şi neavenită", deoarece Rusia nu este membră a CPI şi deci nu recunoaşte competenţele acestui tribunal, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit Comitetului de anchetă rus, "urmărirea penală este evident ilegală, de vreme ce nu există motiv de răspundere penală". El a arătat că Vladimir Putin, ca şef al statului, se bucură de imunitate absolută faţă de jurisdicţia statelor străine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.